Forskere fra Aalborg Universitet i skelsættende kræftforskning

Forskere fra Aalborg Universitet står for en ny banebrydende kræftforskning.

Solskin mindsker risikoen for kræft, viser et nyt studie fra Aalborg Universitet i samarbejde med kollegaer fra USA og England. 

- Ikke alene ser det ud til, at D-vitamin mindsker risikoen for kræft, men som noget helt ny finder vi også, at den effekt, D-vitamin har, går via tarmfloraen, fortæller Tine Jess. 

Hun er leder af Aalborg Universitets grundforskningscenter PREDICT, hvor de er eksperter i tarmsygdomme. Og derfor er det også utroligt spændende for hende, at D-vitamins effekt på kræft går gennem tarmen. 

- Man har hele tiden haft en formodning om, at D-vitamin beskytter mod kræft, og at det er en mekanisme, der går igennem immunsystemet. 

- Det bekræfter vi, men at der er et led mere, at D-vitamin påvirker tarmens bakterier, der så kan påvirke immunsystemet og dermed mindske risikoen for kræft. Det er det virkelig nye, forklarer forskeren Tine Jess. 

Sådan har forskerne gjort

Aalborg Universitets forskere har i tæt samarbejde med museforskere fra England og USA fundet frem til denne nye unikke opdagelse. 

- Det er et klasseeksempel på internationalt samarbejde på tværs af forskellige forskningsdiscipliner, lyder det fra Tine Jess, før hun tilføjer yderligere: 

- I Danmark har vi en unik mulighed for at studere befolkningens sundhed, for vi har et sundhedsvæsen, der ser alle, og vi har et nationalt register, der har eksisteret i mange årtier, hvor vi passer på vores sundhedsdata. 

Disse data har forskerne i Danmark undersøgt via laboratoriesvar fra halvanden million danskere, hvor der er blevet sammenlignet D-vitamin-niveauer med kræftrisiko. 

I England og USA har forskerne laet forskellige forsøg på mus for at forstå mekanismerne bedre. 

Essentielt i kræftbekæmpelsen

- Når vi har bedre D-vitamin-niveauer, får vi nogle bedre bakterier i vores tarm, der er gode for vores immunforsvar, siger Tine Jess.

Og netop immunforsvaret er helt essentielt i forhold til bekæmpelsen af kræft og tumorer. 

- At begynde at forstå mekanismerne bringer os i retning af at kunne forebygge og behandle bedre. 

Et andet vigtigt fund i studiet er nemlig også vigtigt i denne henseende. 

- Jo bedre niveauer af D-vitamin, jo bedre responderer man også på immunterapi mod kræft, hvis man allerede har fået kræft, slutter forskeren fra Aalborg Universitet Tine Jess. 


Seneste nyt

fra Nordjylland