Hjemmepasning kan blive permanent: - En diskussion værd, om det er et frit valg

Det var egentlig kun en forsøgsordning, men nu ser den ud til at blive permanent over et år før tid. Det skal byrådet i Aalborg tage stilling til mandag eftermiddag.

Det er blot et år siden, at Aalborg Kommune tog fat i et nyt greb for at tage presset af kommunens dagplejere og dagtilbud.

Her satte kommunen nemlig gang i en to-årig forsøgsperiode med hjemmepasning. Her kunne en familie have en af forældrene hjemme for at kunne bruge mere tid sammen - men hvor håbet netop var, at det også ville smitte positivt af på dagtilbudsområdet. 

Og blandt de politikere i Børne- og Undervisningsudvalget i Aalborg Kommune, der er for, vil de nu gøre ordningen permanent - på trods af, at der stadig er et år tilbage af forsøgsordningen. 

- Det vil vi gøre, fordi vi vil give familierne mulighed for at passe børnene på den måde, som de vil det. Samtidig tjener det, det formål, at der bliver flere kræfter til resten, siger Morten Thiessen (K), formand for Børne- og Undervisningsudvalget. 

Det er 133 familier, som i februar 2024 har valgt at tage tilbuddet til sig - det ligger omtrent på det antal, som det var forventet, siger Morten Thiessen. 

- Og det glæder jo os, at det ikke er bare er en fiks idé, vi politikere fik, siger han. 

Fakta og regler for hjemmepasning

Tilskuddet kan gives fra, at barnet er 24 uger, og indtil barnet skal starte i børnehave. Tilskuddet kan gives i op til et år.

I Aalborg Kommune er tilskuddet til forældre på 6158 kroner om måneden per barn, hvilket er 73 % af nettoudgiften til en dagplejeplads.

Krav til tilskuddet:

• Man kan få tilskud fra barnet er 24 uger, og indtil det er to år og 11 måneder.

• Man må ikke have anden indkomst samtidig, eksempelvis være lønmodtager, få dagpenge, orlovsydelse, SU eller offentlig overførelsesindkomst.

• Man kan få tilskud i minimum otte uger og op til 1 år. Tilskudsperioden kan deles i to og kan også deles mellem forældre.

• Man skal have tilstrækkelige danskkundskaber og have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år.

• Aalborg Kommune kan vurdere, at man ikke kan få tilskud til at passe eget barn, hvis det er nødvendigt, at barnet er optaget i et dagtilbud. Det kan skyldes familiemæssige forhold eller barnets udviklingsbehov, såsom færdigheder i at være sammen med andre børn eller sproglige færdigheder.

• Der er tilsyn med ordningen fra afdelingen Afsnit for Tilsyn og Privat Pasning.

Permanent for pengenes skyld?

Hvis man vælger at hjemmepasse sit barn, så får man et tilskud på 6158 kroner at gøre det for - og det er billigere for kommunen, end hvis barnet skulle i daginstitution. 

- Det har betydet mere for nogle end for andre, hvor meget det koster. Så længe det ikke koster flere penge, så synes jeg, det er en udmærket idé. Det har været med til at overbevise nogle, at det givet et økonomisk løft, siger Morten Thiessen.

Hvad har det betydet for dig, at det er billigere?

Så længe det ikke koster flere penge, så er det en god ide. På længere sigt har vi en række af nybygninger af daginstitutioner, som er planlagt, så det er også med til at gøre, at vi ikke skal bygge endnu mere, hvilket vi ikke har penge til. 

Skab hellere gode institutioner

Børne- og Undervisningsudvalget i Aalborg Kommune har indstillet til mandagens byrådsmøde, at ordningen vedtages permanent. Det har hele udvalget gjort indstillet til, pånær Lasse Puertas Navarro Olsen (EL) - og så Peter Larsen (SF), som var fraværende på det møde, hvor indstillingen blev lavet.

- Jeg vil hellere bruge krudtet på at skabe gode institutioner, end jeg vil gøre det attraktivt at vælge dem fra. Nu har det også kørt i et år, og det er i over 90 procent af tilfældene kvinder, som vælger at blive hjemme i stedet for at gå på arbejde, siger Lasse Puertas Navarro Olsen. og fortsætter:

- Det undergraver ligestillingen over tid, når man er et år hjemme til lav ydelse, et år uden pensionsindbetalinger, og vi ved allerede, at barsel skader kvinders karrieremuligheder. Det gør det her også.

Han bliver også spurgt ind til, om det ikke er et frit valg hos de kvinder, der vælger at ville blive hjemme.

- Jeg synes, det er en diskussion værd, om det er et frit valg. Jeg har snakket med mange hjemmepassere gennem tiden, hvor jeg får indtrykket af, at de er bekymrede for, om deres børn tager skade af at komme i daginstitution, fordi vilkårene, normeringen, støjniveauet er, som det er. Så er det ikke et frit valg længere, mener Lasse Puertas Navarro Olsen. 

Pengene, som bliver sparet på ordningen, ryger dog heller ikke direkte tilbage i daginstitutioner, fortæller han.

- Det er billigere for kommunen, men for hvert barn, der hjemmepasses, går det et beløb væk fra daginstitutionen. Så jeg synes, det er et ærgerligt sted at spare på, fortæller politikeren. 

Han kan ikke se, at der er nogen måde, han kan se sig stemme for ordningen, heller ikke selvom at der skal bygges flere institutioner. 

- Jeg synes, det er en utrolig dårlig løsning. Vi planlægger allerede at bygge, og det kan godt være, at vi skal skrue op for takten og bygge nok pladser, og så skal vi sørge for, at vi har nogle institutioner, som forældrene gerne vil vælge til.


Seneste nyt

fra Nordjylland