Præstemangel: Ikke-teologer på prædikestolen

Præster behøver ikke nødvendigvis at have læst teologi på universitetet for at være præst i folkekirken. Det mener kultur- og kirkeminister Joy Mogensen.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) foreslår, at der bliver åbnet for, at man ikke behøver gå den traditionelle vej for at kunne besætte en af de mange ledige præstestillinger.

I dag var gudstjenesten i domkirken Vor Frue i Aalborg utraditionelt flyttet til øen Egholm under åben himmel. Står det til mange af de fremmødte 40 sognebørn, behøver præsten heller ikke have en traditionel baggrund med fem-seks års teologistudium bag sig.

- Der er mange lægfolk, som ved en hel masse om kristendom. Jeg kan god lide idéen, frem for at man ingen præster har, siger Erik Geisnæs fra Aalborg, der er en af dagens kirkegængere på Egholm.

Nyt blod i Folkekirken

Præsten ved søndagens friluftsgudstjeneste er selv gået den sædvanlige vej. Hun har læst teologi på universitetet, men hun er meget åben for, at også ikke-teologer kan blive præst.

- Jeg kan godt lide tanken, at man får noget nyt blod ind i Folkekirken, siger præst Sophie Nordentoft.

Ifølge kultur- og kirkeministerens forslag skal man have en kandidateksamen for at blive præst på den ny måde - med en tre år lang efteruddannelse oveni.

quote Jeg kender en præst fra Ansgar-kirken, der ikke er teologiuddannet, og han er da god nok.

Per Bussborg, kirkegænger

- Jeg kender en præst fra Ansgar-kirken, der ikke er teologiuddannet, og han er da god nok, siger kirkegængeren Per Bussborg.

En rapport fra Folkekirkens Udannelses- og Videnscenter anslår, at der om 10 år vil mangle 440 præster på landsplan. Mange præster ventes at gå på pension de kommende år.

- Jeg kan godt lide en Folkekirke, der åbner sig mod folket, og det betyder også, at vi skaber forskellige veje til det at blive præst, siger præst Sophie Nordentoft.


Seneste nyt

fra Nordjylland