3D-teknologi skal redde syv meter høj port lavet af hval-kæber

En syv meter høj port i Hals, der er lavet af kæber fra en blåhval er i så dårlig stand, at monumentet ikke kan reddes. I stedet skal porten nu genskabes via 3D-teknologi.

Et unikt monument i Hals står ikke til at redde, men med et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Siement, Statens Naturhistoriske Museum og Tech College Aalborg skal det genskabes ved hjælp af 3D-teknologi.

Monumentet er en syv meter høj port lavet af kæber fra en blåhval. Porten er fra 1955 og blev skænket til Hals af den norske konsul som afløser for en tilsvarende port, der stod i byen helt tilbage fra 1868.

Det kom på Aalborg Kommunes radar da man i 2015 kortlagde de udendørs skulpturer, springvand og monumenter, kommunen råder over, og i Hals "faldt man over" dette spektakulære værk der i dansk sammenhæng er helt unikt.

Kæberne, der stammer fra en 90 ton tung og 30 meter lang blåhval er en stor attrraktion i Hals, og er på grund af deres historie, vigtige for byen.

Men vind og vejr i Nordjylland lader ikke sådanne materialer holde evigt, og Aalborg Kommune vurderer at kæberne ikke står til at redde. Samtidig er blåhvaler siden 1955 blevet fredet, så at udskifte kæberne, som det skete for 61 år siden, kan heller ikke lade sig gøre.

Derfor igangsættes nu det utraditionelle samarbejde.

Siemens Wind Power A/S og Tech College Aalborg stiller gratis mandetimer, lokaler og materialer til rådighed, så hvalkæberne kan rekonstrueres via 3D-modellering i glasfiber og erstatte de origianale kæber i Hals.

De vil i stedet blive overdraget til Statens Naturhistoriske Museum med henblik på forskning.

Nedtagningen af det unikke monument forventes at gå i gang 26. februar og til efteråret forventes "erstatningskæberne" at være klar til opstilling.


Seneste nyt

fra Nordjylland