3F er "dybt skuffet" over Aalborg Kommunes Bogø-udmelding

Fagforeningen 3F er skuffet over at Aalborg Kommune ikke vil udelukke Bogø Sandwich som kommunal leverandør trods underbetaling af udenlandske unge.

Bogø Sandwich kan sagtens være leverandør i Aalborg Kommune. De skal bare overholde spillereglerne.

Sådan lød det mandag fra magistraten i Aalborg Kommune, der besluttede, at man nu indfører en såkaldt positivliste over madleverandører som kommunale institutioner kan bruge. For at komme på positivlisten skal man overholde en række sociale klausuler, som nu skal udformes, men det står klart at ordentlige løn- og arbejdsforhold bliver krav. 

Og med de ting på plads kan Bogø Sandwich, der i foråret blev afsløret i at udnytte og underbetale udenlandske sturende, sagtens komme på listen. De skal bare rette op på deres fejl.

Den melding skuffer dog 3F Aalborg, der bestemt ikke ser med milde øjne på Bogø Sandwich' synder.

- Det burde have været enkelt for Aalborg Kommune. Et firma der snyder bør ikke være leverandør. I det her tilfælde blev sandwich- og sushikæden taget med fingrene i kagedåsen på tv. Og selvom de selv påstår, at det var et enkeltstående tilfælde, så har vi allerede påvist, at det ikke passer – hvilket udsendelsen i øvrigt også bekræftede. Derfor er det uforståeligt, at magistraten har besluttet ikke at boykotte firmaet, siger gruppeformand for  Privat, Service, Hotel og Restauration i 3F Aalborg Kurt Frederiksen.

Han mener ikke, at en fremtidig positivliste en noget værd, hvis ikke den følges op med kontrol og konsekvenser.

- Hvis man bare lægger vægt på, hvad arbejdsgiverne selv oplyser, er det intet værd. I 3F ser vi jævnligt eksempler på grov social dumping og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft. Det er dog ikke noget arbejdsgiverne ligefrem skilter med, og derfor bliver det først opdaget, når medarbejderne søger hjælp. Og det er der desværre mange, som ikke tør, siger Kurt Frederiksen. 

Bogø Sandwich har oplyst til Aalborg Kommune, at man er i dialog med 3F om at komme ind under en overenskomst, men det er ikke hele historien, hvis man spørger 3F.

Ifølge fagforeningen har der været holdt møde med ejerne af Bogø Sandwich og 3F har været i skriftlig dialog med virksomhedens advokat. Den dialog har dog været "fuldstændig frugtesløs", og 3F ser virksomhedens udmelding om at man fortsat vil afsøge muligheden for overenskomst som om man prøver at træde vande i forhold til Aalborg Kommune.

- Derfor vil vi ikke blåstemple Bogø Sandwich. Vi gå altid gerne i dialog med arbejdsgivere, men man skal ikke dække sig bag os, hvis man ikke vil samarbejde med os. Det tillader vi på ingen måde siger øverste ansvarlig for overenskomstområdet i 3F Aalborg Allan Busk.

Det var TV 2-programmet Operation X, der i maj afslørede at udenlandske unge på Bogø Sandwich blev ansat til at arbejde 43 timer om måneden, men i realiteten arbejdede de langt mere - uden at få mere i løn. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland