42-årig nordjyde tiltalt for Koran-afbrænding

En 42-årig nordjysk mand er blevet tiltalt for blasfemi, ved at have brændt en udgave af Koranen af.

Anklagemyndigheden har onsdag besluttet at rejse tiltale mod en 42-årig nordjysk mand, der i december 2015 offentliggjorde en video på Facebook, hvor man afbrænder islams hellige skrift Koranen.

Tiltalen lyder, at den 42-årige mand har overtrådt straffelovens §140 om blasfemi, og det er kun fjerde gang nogensinde Anklagemyndigheden rejser tiltale efter netop denne paragraf.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at omstændighederne i forbindelse med afbrænding af hellige bøger som Bibelen og Koranen indebærer, at det i visse tilfælde kan være en overtrædelse af blasfemiparagraffen, der handler om offentlig spot eller forhånelse i forhold til en religion, udtaler statsadvokat Jan Reckendorff fra Statsadvokaten i Viborg.

Den 42-årige nordjyske mand har ifølge tiltalen afbrændt en udgave af Koranen i sin baghave. Efterfølgende offentliggjorde han den 27. december 2015 en video af afbrændingen i den offentlige Facebook-grupper "Ja til frihed - Nej til islam". I opslaget skrev den 42-årige denne tekst, der akkompagnerede videoen: "Tænk på jeres nabo, det stinker når den brænder."

Blasfemiparagraffen har en strafferammer på op til fire måneders fængsel, men Anklagemyndigheden vil ifølge Jan Reckendorff blot argumentere for en bødestraf til den 42-årige.

Sagen vil komme for Retten i Aalborg, men det er endnu ikke besluttet, hvornår det sker.

FAKTA: Blasfemi-paragraffen i brug

Tiltalen mod en 42-årig nordjysk mand efter straffelovens §140 om blasfemi er den blot fjerde i Anklagemyndighedens historie.
  • 1938: Fire personer blev dømt i Østre Landsret for på offentligt ophængte plakater og i offentligt udgivne skrifter at have drevet spot med og forhånet det jødiske trossamfunds troslærdomme.
  • 1946: To personer modtog en bøde for at have foretaget en ”dåbshandling” under et københavnsk maskebal.
  • 1971: To programchefer fra Danmarks Radio frifundet af Gladsaxe Ret for tv- og radioudsendelser, hvor kunstneren Trille fremførte visen ”Ham Gud” eller ”Øjet”.
 
Herudover har anklagemyndigheden umiddelbart kendskab til 12 sager, hvor Rigsadvokaten ikke fandt grundlag for at rejste tiltale efter blasfemiparagraffen. Mest kendt er Rigsadvokatens afgørelse fra 2006 om at standse sagen om Jyllands-Postens artikel ”Muhammeds ansigt”. I en sag fra 1997 indstillede Rigsadvokaten efterforskningen mod en billedkunstner, der havde annonceret en symbolsk bibelafbrænding som en del af et kunstnerisk debatoplæg. I denne sag blev efterforskningen også indstillet mod tre medarbejdere fra Danmarks Radio, der havde bragt et tv-indslag om kunstprojektet.

Straffelovens §140:
Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Kilde: Anklagemyndigheden

 


Seneste nyt

fra Nordjylland