600 års historie blev vækket til live på Knivholt

Knivholt Hovedgaards 600 års lange historie fortæller blandt andet historien om Vendsyssels skønneste renæssancehave, et besøg af H.C. Andersen, en grisk herremand og tysk besættelse.

Knivholt Hovedgaard ved Frederikshavn har i år 600 års jubilæum. Gårdens historie starter i 1419 i forbindelse med en arvesag mellem de to adelsslægter Lunge og Panter.

Knivholt var før 1419 en fæstegård under herregården Asdal, men gårdens ejer rigsråd og hofmester Anders Jacobsen Lunge ville have en herregård og nedlagde derfor fæstegården knivholt og lod den genopstå som en herregård i 1419.

quote Vi høster med vores gamle maskiner fra Dansk Veterantraktorklub. Det er skønt, at de gider se, hvad vi har med at gøre. Det er derfor, vi er her.

Brian Larsen, frivillig hos Dansk Veterantraktorklub

Jubilæumsfest for alle

Gården kan derfor i år fejre sit 600 års jubilæum, og det blev fejret i weekenden.

- I stedet for at holde en kæmpe fest, har vi valgt at sige, at det her er folkenes dag. Her skal alle have lov at være med, så der skal være lidt af det hele, fortæller Ulrik Bang, bestyrer på Knivholt Hovedgaard.

Hele weekenden var der aktiviteter for både store og små, og en af aktiviteterne stod frivillige fra Dansk Veterantraktorklub for. De havde taget deres gamle maskiner med for at høste på gammeldagsvis.

- Vi høster med vores gamle maskiner fra Dansk Veterantraktorklub. Det er skønt, at de gider se, hvad vi har med at gøre. Det er derfor, vi er her, fortæller Brian Larsen, der er frivillig hos Dansk Veterantraktorklub.

De besøgende kan desuden se adskillelige fordrag og opvisninger om gårdens historie, ligesom gården i forbindelse med jubilæet lancerer en Knivholt øl under navnet 1419, der er gårdens fødeår.

Prominente personer er en del af Knivholts historie

Knivholt Hovedgaards historie har gennem de sidste 600 år omfattet adskillelige adelige slægter og inkluderer også kongeligt blod, da både Valdemar Atterdag og hans datter Margrethe d. 1 er vævet ind i Knivholts historie gennem gårdens forskellige ejere.

Derudover er Danmarks største og mest kendte eventyrsforfatter H.C. Andersen vævet ind i Knivholts historie. Forfatteren besøgte gården under sin lange jyllandsrejse i 1859, hvilket han dokumenterede i sin dagbog. H.C. Andersen fortæller ligeledes i dagbogen, at familien Holstein boede på gården på det tidspunkt.

Historiens vingesus lever på Knivholt

Gården har gennem tiden været besat flere gange af både svenskerne og tyskerne. Gården var senest besat under anden verdenskrig, hvor tyskerne blandt andet indrettede en nød- og træningsflyveplads på området omkring gården. Skoven omkring gården blev brugt som flyverskjul, og den dag i dag står der stadig to gamle hangarer i skovbrynet mod øst.

I skoven findes der desuden gamle fundamenter fra vagttårne samt rester fra tankgrave og minefelter, der har gjort det umuligt at dyrke jorden.

Flyvepladsen fortsatte også efter besættelsen, hvor svæveflyveklubben holdt til indtil Vendsyssel valgte at satse på Sindal Flyveplads.

Knivholt Hovedgaard blev i 1988 købt af FrederiksHavn Kommune, og siden 1995 er gården blevet drevet som en selvejende institution med en bestyrelse.

Du kan se indslaget om 600 års jubilæum på Knivholt Hovedgaard her: 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland