Aalborg klar med 600 millioner til 3. Limfjordsforbindelse: - Vi har desperat brug for den

Byrådet i Aalborg tilbyder nu staten 600 millioner kroner til at finansiere en ny Limfjordsforbindelse. Pengene skal blandt andet komme fra samarbejde med det nordjyske erhvervsliv.

Byrådet i Aalborg tager nu alternative midler i brug i kampen om at få en 3. Limfjordsforbindelse. 28 ud af 31 byrådsmedlemmer bakker op om et forslag om at afsætte 600 millioner kroner til medfinansiering af forbindelsen.

- Jeg har talt med flere virksomhedsledere, der har ansatte, som bor nord for fjorden, der siger op, fordi de ikke gider sidde i tunnelen. Det duer simpelthen ikke – vi er nødt til at finde en løsning nu, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), der er borgmester i Aalborg Kommune.

Limfjorden krydses hver dag af cirka 120.000 biler. En måling fra Vejdirektoratet viste i 2016, at den maksimale kapacitetsgrænse i Limfjordstunnelen var nået, og borgmesteren er træt af, at snakken om en 3. Limfjordsforbindelse bare fortsætter i det uendelige.

- Vi har diskuteret en 3. Limfjordsforbindelse i mange, mange år. Jeg kan bare konstatere, at vi ikke kommer ret meget videre. Det her er et markant signal om, at forbindelsen er savnet – vi har desperat brug for den, siger Thomas Kastrup-Larsen.

I forbindelse med de kommende budgetforhandlinger afsætter byrådet derfor 30 millioner kroner om året over 20 år til den 3. Limfjordsforbindelse. I alt giver det 600 millioner kroner. Det er knap en tiendedel af prisen på forbindelsen, som anslås til at være 6,2 milliarder kroner.

Ny alliance

For at finde pengene fastfryser byrådet niveauet på den såkaldte erhvervsdækningsafgift de næste 20 år. Der har ellers været diskussioner om at sætte den ned.

Aalborg Kommune er desuden gået sammen med Erhverv Norddanmark, Dansk Industri Aalborg og LO Aalborg i det, de kalder Aalborg Alliancen. Her forpligter virksomhederne sig til at tage et større ansvar i forhold til det lokale arbejdsmarked ved at bruge kommunens jobcentre og ved at lave småjobs, praktikpladser og lærlingeforløb med henblik på at få flere i arbejde og derved skabe besparelser i kommunen.

Tror du på, at 600 millioner kroner kan få nogen som helst betydning, når man tænker på, at en ny forbindelse vil koste omkring 6,2 milliarder kroner?

- Jeg tror, at 600 millioner kroner betyder rigtig meget. Vi mener, at trafikproblemerne er så alvorlige, at vi selv er klar til at gå ind med penge til det her. Der er brug for handling nu, og jeg tror, de mange millioner vil motivere politikerne på Christiansborg vældig meget, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Pres på ministeren

Formanden for den erhvervspolitiske organisation Erhverv Norddanmark, Steen Royberg, stiller skarpt på transportminister Ole Birk Olesens (LA) tidligere udtalelser om den 3. Limfjordsforbindelse.

- Det er glædeligt, at transportministeren tidligere på året understregede, at han er 'fuldstændig enig i, at der er kapacitetsproblemer omkring Limfjordstunnelen og kapacitetsproblemerne i tunnelen løses kun for alvor, når vi får realiseret en tredje Limfjordsforbindelse,' siger Steen Royberg.

Dengang kaldte ministeren den 3. Limfjordsforbindelse øet af de vigtigste og samfundsøkonomisk fornuftige projekter, der skal findes finansiering til efter 2020' og sagde også, at beslutninger om infrastrukturprojekter kan træffes før 2020.

Steen Royberg håber, at ministeren vil tage Aalborg Alliancen alvorligt.

- Med Aalborg Alliancen har vi taget et meget væsentligt initiativ, som man efter min bedste overbevisning ikke kan sidde overhørig på Christiansborg, siger han.

Alle partier i byrådet udover Enhedslisten og Konservative bakker op om forslaget. 

Aalborg Byråd står klar med 600 millioner kroner til en tredje Limfjordsbindelse.
Aalborg Byråd står klar med 600 millioner kroner til en tredje Limfjordsbindelse.
Foto: Illustration: 3. Limfjordsforbindelse.nu

Seneste nyt

fra Nordjylland