Aalborg Portlands eksport til USA stiger markant

Bygge- og anlægsinvesteringerne i USA stiger kraftigt, og Aalborg Portland sejler lige nu den særlige hvide cement i fast rutefart fra Aalborg til den amerikanske østkyst.

Øget amerikansk byggeaktivitet er godt nyt for Aalborg Portland, der er storeksportør af hvid cement til Nordamerika. Den såkaldte Construction Spending voksede sidste år med 5,7 procent til 291 milliarder dollars, og seneste tal viser en stigning på 4,5 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Den stigende byggeaktivitet har resulteret i en fordobling af det amerikanske marked for hvid cement, som nu har rundet en million tons om året. Den indenlandske amerikanske kapacitet begrænser sig til cirka 300.000 tons, og derfor er der i høj grad brug for at importere hvid cement udefra.

- Hvid cement er meget efterspurgt blandt andet hos de amerikanske arkitekter, og markedet vokser lige nu med 15-20 procent om året. Samtidig siger vores prognoser, der rækker helt frem til 2022, at væksten vil fortsætte med samme høje hastighed i de kommende år, siger salgsdirektør eksport Henrik Hougaard fra Aalborg Portland. 

Aalborg Portland har siden 1981 været medejer af Lehigh White Cement Company i USA, som har hovedsæde i Allentown, Pennsylvania og sidder på cirka halvdelen af det amerikanske marked. Men den kraftig stigende efterspørgsel på det amerikanske marked gør dog, at store mængder cement nu sejles fra Aalborg til USA i løs vægt.

- Vi har en kapacitet på hvid cement på knap 800.000 tons i Aalborg, og det er fortrinsvis herfra, at vi eksporterer til USA, siger Managing Director Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland.

Aalborg Portland Holding har egne havneterminaler i både Aalborg og Tampa, Florida, og lige nu sejler flere indlejrede skibe i fast rutefart mellem Danmark og den amerikanske østkyst. I Tampa opmagasineres den hvide cement i store siloanlæg, hvorfra den fragtes med tankvogne videre til hele den sydøstlige del af USA. Og netop logistikken er afgørende.

- Vores Aalborg White-brand er en efterspurgt vare i USA, og det skyldes kvaliteten, men også at vi som en af de eneste kan garantere levering til rette tid og sted. Med egen havneterminal, siloanlæg og distributionsnetværk kan vi på kort tid skalere kapaciteten, og det bliver ikke mindst afgørende i de kommende år, hvor byggesektoren vil komme yderligere op i fart, siger salgsdirektør eksport Henrik Hougaard fra Aalborg Portland.  

Fakta

Aalborg Portland, der er en del af Aalborg Portland Holding-koncernen, har produceret cement i mere end 125 år. Produktionen af den særlige hvide cement begyndte i Aalborg i 1930, og i dag er Aalborg Portland Holding verdens største producent af hvid cement med fabrikker i Egypten, Kina, Malaysia, USA og Danmark og har en årlig kapacitet på 2 millioner tons.

Hvid cement anvendes i stigende grad til byggeri, hvor betonen skal have et særligt æstetisk udtryk, og til infrastruktur, hvor det er vigtigt med en lys og slidstærk overflade.

Aalborg Portland Holding stiftede i 1982 det amerikanske datterselskab Aalborg Portland US Inc. Selskabet ejer 24,5 procent af Lehigh White Cement Company, der er den største producent og distributør af hvid cement i USA.

Aalborg Portland Holding er ejet 100 procent af den italienske cementkoncern Cementir Holding S.p.A.

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland