AAU får millioner til nyt center for rum-iværksætteri

Aalborg Universitet kan også i fremtiden være med til at sikre fremgangen for små iværksættere i rum-industrien med et nyt center til 50 millioner kroner.

Rumindustrien er ikke længere bare for de store, tunge, internationale organisationer og virksomheder. I takt med at satellitterne bliver mindre og billigere, kan flere og flere små virksomheder komme ind på markedet.

Det er noget, man allerede har opdaget i Aalborg og på Aalborg Universitet - og det er nu noget, et nyt center fordelt mellem AAU, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet skal booste yderligere. Det nye center er støttet økonomisk af European Space Agency (ESA), Industriens Fond og Forskningsministeriet.

Og det er noget, der vækker begejstring i Aalborg, hvor universitetsstuderende allerede har opsendt fem såkaldte cubesats - mini-satellitter - siden 2003.

- Vores forskere og studerende yder i forvejen en enestående indsats inden for rumteknologi. Takket være investeringen og samarbejdet med ESA vil centret skabe endnu bedre vilkår for spirende rumvirksomheder på og omkring AAU, siger Henrik Pedersen, dekan for det Tekniske Fakultet for IT og Design på AAU.

Sigt mod stjernerne

Målet med det nye center på AAU, DTU og AU er at forstærke den danske rumindustri. En klynge af rumvirksomheder er vokset op omkring AAU’s rumprogram, og flere store spillere som GomSpace, Satlab og Space Inventor udspringer direkte fra studenterprojekter på AAU.

Andre nordjyske rumvirksomheder med tilknytning til universitetet er Hytek, Gatehouse, Polyteknik, Mekoprint, Futarque og RTX.

Rumerhvervet har globalt set en omsætning på omkring 350 milliarder dollars, og selvom rumerhvervet i Danmark fortsat er en forholdsvis lille branche, har de danske rumvirksomheder store forventninger til vækst.

- Iværksættere skal altid sigte efter stjernerne, og rumteknologi og satellitdata giver kæmpe muligheder. Dem skal vi give nogle gode muligheder. Derfor skaber vi nu en rugekasse, som kan levere den hjælp og rådgivning, iværksættere ofte mangler for at få den gode ide op og flyve. Selvom rumindustrien stadig er et forholdsvis lille erhverv i Danmark, så er der store perspektiver for rumeventyr i fremtiden, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Målet er 400 nye arbejdspladser

I centeret kan iværksættere og virksomheder udover økonomisk støtte også trække på teknisk eksperthjælp fra European Space Agency, universiteter, GTS’ere og virksomheder. Der er også hjælp til forretningsudvikling, til at søge finansiering, og hjælp til at finde forretningspartnere. 

De første opstartsvirksomheder vil starte deres inkubationsforløb i januar 2020. To gange hvert år vil der blive optaget nye virksomheder i inkubatoren. 40 nye højteknologiske virksomheder vil blive optaget over 5 år.

I 2025 er målet, at indsatsen har resulteret i et kuld af nye virksomheder med i alt 20 millioner euro i omsætning og 350-400 nye højteknologiske arbejdspladser.


Seneste nyt

fra Nordjylland