Adoptivdatter tog tilbage til Thailand: Familie frygter hun går til grunde

Boi Gindeberg blev adopteret til Danmark i 2002, men fik aldrig statsborgerskab. Nu er hun rejst tilbage til Thailand, og hendes danske adoptivfar er bekymret for, om hun kan klare sig.

Lars Gindeberg er bekymret. Hans adoptivdatter Boi, som han adopterede fra Thailand i 2002 sammen med Bois biologiske mormor, er rejst tilbage til sit fødeland og har ikke mulighed for at komme hjem til sine adoptivforældre igen.

- Jeg vil meget gerne have et livstegn fra hende. Jeg skrev den sidste mail til hende i december og har stadig ikke fået svar, så det er fortvivlende, siger Lars Gindeberg fra Støvring.

Boi rejste fra Danmark for godt et år siden og tog 130.000 kroner fra statskassen med sig. De kommer fra en ordning, der egentlig er rettet mod flygtninge, der rejser fra Danmark og tilbage til deres hjemland mod lovning om, at de ikke vender tilbage til Danmark. 

Fejl kostede statsborgerskabet

Den ordning kunne Boi bruge, og det gjorde hun, fordi hun som følge af en fejl i Statsamtets behandling af hendes adoptivsag, ikke kunne få statsborgerskab i Danmark.

Fra Boi Gindeberg blev adopteret og til adoptionen blev registreret, gik der nemlig to år, og på det tidspunkt var Boi fyldt 12 år – og var blevet for gammel til automatisk at få dansk statsborgerskab som adoptivbarn.

- Det var en klar fejl, at Boi ikke automatisk fik tilkendt dansk statsborgerskab som adoptivbarn. Det var også en klar fejl, at flygtningehjælpen tilbød hende udrejse på reglerne om repatriering. Jeg mener slet ikke at Boi på tidspunktet for udrejsen kunne overskue konsekvenserne, fordi hun var i en mental meget dårlig forfatning, siger advokat Kaare Kristensen, der i årevis har repræsenteret Boi Gindeberg. 

Far frygter kontoen løber tør

Da Boi Gindeberg forlod Danmark, fik hun 50.000 kroner med sig, og nu – efter et år i sit hjemland – har hun fået udbetalt yderligere 80.000 kroner. I alt 130.000 kroner, som man i Danmark ikke kan leve fyrsteligt for, men som i Thailand kan række meget længere. Lars Gindeberg ved dog, at de første 50.000 kroner hurtigt var brugt, og han tror ikke, at hun kan skabe sig en ordentlig fremtid ned de netop udbetalte 80.000 kroner.

- De var brugt på fem måneder, selv om beløbet svarer til halvandet års god løn i Thailand, så jeg tror desværre at også de sidste penge hurtigt er brugt, siger Lars Gindeberg.

Boi Gindebergs advokat mener, det var en fejl, at hun blev tilbudt udrejse efter de såkaldte repatrieringsregler, men det blev hun – og hun takkede ja til pengene. Det betyder at Boi, der i 15 år levede som dansk datter af danske Lars Gindeberg nu har sagt endegyldigt farvel til Danmark. Hun kan ikke komme tilbage og bo i Danmark. 


Seneste nyt

fra Nordjylland