Amerikansk ophugningsgigant vinder kæmpe opgave i Frederikshavn

Det amerikanske firma MARS kan nu for alvor trække i arbejdstøjet i Frederikshavn. Firmaet har officielt vundet opgaven med at ophugge boreplatformene fra Tyra-feltet i Nordsøen.

Når ophugningen af to boreplatforme inden længe begynder på havnen i Frederikshavn, så bliver det det amerikanske firma MARS – Modern American Recycling Service – der skal stå for opgaven.

Det står klart efter MARS har budt på – og netop vundet - opgaven med at ophugge objekter fra Tyra-feltet, som er en del af Totals udviklingsprojekt i Nordsøen. 

Cirka 24.000 tons af to store platforme skal hugges op. Projektet er det største af sin slags i Danmarks historie.

Opgaven er at modtage, losse, rengøre, demontere og genvinde de to store produktionsplatforme. MARS forventer, at der skal bruges 140.000 mandetimer, eller hvad der svarer til godt 70 årsværk, til at klare opgaven.

Ifølge havnedirektør i Frederikshavn Mikkel Seedorff, kommer det til at kunne mærkes lokalt i Frederikshavn.

quote Vi er stolte og ydmyg over at blive belønnet med dette første platform-genvindingsprojekt på vores nye europæiske facilitet i Frederikshavn Havn

Dwight “Butch” Caton, CEO hos MARS

- Det er helt fantastisk. Det har enormt stor betydning for deres (MARS, red) fremtidige operation i Frederikshavn. Det er med til at sætte tingene på verdenskortet, og så er der økonomi i det, som betyder meget for os, siger havnedirektør Mikkel Seedorff med henvisning til den trafik, som ophugningen vil tilføre havnen.

Allerede nu er man lokalt i Frederikshavn i gang med at uddanne de folk, der skal bruges til ophugningsarbejdet.

Omdiskuteret projekt

MARS etablerer en - til formålet konstrueret - genvindingsfacilitet på Frederikshavn Havn.

Projektet har været diskuteret i Frederikshavn, da det fik kommunes miljøgodkendelse uden en forudgående VVM-undersøgelse.

Arbejdet vil sandsynligvis medføre at naturligt forekommende radioaktivt affald fra undergrunden vil følge med op, og det er endnu uvist, om Frederikshavn kan komme af med dette såkaldte NORM-affald igen.

Operationen forventes udført i eftersommeren 2020, og er det første offshore projekt, som MARS har vundet det nye genvindingsfacilitet på Frederikshavn havn.

Dwight “Butch” Caton, der er CEO og ejer af MARS udtaler i dag i en pressemeddelelse:

- Vi er stolte og ydmyg over at blive belønnet med dette første platform-genvindingsprojekt på vores nye europæiske facilitet i Frederikshavn Havn. Vi føler os overbevist om, at vi med vort fokus på miljø, bæredygtighed og sikre arbejdsforhold, og samtidige fokus på effektivitet, opnået gennem årtiers erfaring i USA, også fremover vil sikre mange projekter til vores facilitet på Frederikshavn Havn.

Se interview med Birgit Hansen, der er borgmester i Frederikshavn Kommune, herunder: 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland