Analyse: DF-toppen har store forventninger til Læsø-borgmester

Karsten Nielsen blev kommunalvalgets lyspunkt for Dansk Folkeparti, men der hviler også et stort forventningspres på Læsøs nyvalgte borgmester.

Det var den helt store overraskelse, da Dansk Folkepartis Karsten Nielsen, efter flere dages forhandlinger ovenpå kommunalvalget i november, kunne kalde sig borgmester i Læsø Kommune. Dermed sørgede han for, at Dansk Folkeparti fik sin første borgmesterpost nogensinde.

Onsdag besøgte partiets formand, Kristian Thulsen Dahl, Læsø for at mødes med den nye borgmester, som ifølge TV2 Nords politiske analytiker, Thomas Funding, er lidt af en fjer i hatten for Dansk Folkeparti.

- Læsø var jo nærmest det eneste lyspunkt for Dansk Folkeparti ved det her kommunalvalg, så det er nærmest den eneste pokal, de har i pokalskabet, når man kigger på kommunalvalget. De fik gennemgående et elendigt valg. Alle de kommuner, hvor de havde håbet, de skulle have en borgmesterpost, der fik de ingen. Så fik de til gengæld Karsten Nielsen, som de overhovedet ikke havde regnet med, siger Thomas Funding.

Selv om det kom bag på de fleste, og nok også partitoppen selv, at Dansk Folkeparti skulle ende med at tage magten i landets mindste kommune, er det af stor betydning, at man for første gang nogensinde har sikret sig en borgmesterpost.

- Det er først og fremmest positivt. Det her med at være blevet borgmesterparti, betyder ret meget for Dansk Folkepartis selvforståelse. Det er noget, man har higet efter i lang tid. Så bliver man lidt mere anerkendt som "rigtigt parti", siger Thomas Funding.

For den tidligere bankdirektør uden den store politiske erfaring er det i sig selv lidt af en opgave at skulle sidde for bordenden i Læsø Kommune. Men som om det ikke var nok, kommer der også pres fra Christiansborg.

For Dansk Folkeparti kommer ifølge THomas Funding til at holde tæt øje med Karsten Nielsen og Læsø Kommune, og politiske modstandere i landspolitik vil måske også skæve lidt til, hvordan den nyvalgte Læsø-borgmester klarer skærene.

- Dansk Folkeparti er jo et parti, og Kristian Thulesen Dahl er en politiker, der på Christiansborg kritiserer kommunerne ganske ofte for at de ikke gør det godt nok for de ældre, de gør det ikke godt nok for børnene, de har ikke en hård nok linje over for udlændinge. Og hvis Dansk Folkeparti fortsætter den meget kritiske linje over for hvad kommunerne gør - og det tror jeg de gør - så vil det jo begynde at blive holdt op imod, hvad der sker på Læsø. Altså gør man det, man siger, ude lokalt, altså på Læsø, hvor man har magten, siger Thomas Funding. 

Så selv om partitoppen fra Christiansborg erklærer deres fulde støtte og opbakning til Karsten Nielsen, og at Læsøs borgmester vil gøre alt for at udnytte sine kontakter på "borgen", så kommer det i den grad også til at gå den anden vej. 

- Luppen er på ham, og der er stort forventningspres fra Kristian Thulesen Dahl og fra Dansk Folkeparti på Christiansborg om, at han sørger for, at det ikke bliver en dårlig ting for Dansk Folkeparti, at de har fået en borgmester, men at han følger meget trop i forhold til hvad linjen er på Christiansborg, siger Thomas Funding.


Seneste nyt

fra Nordjylland