Astman om lægemangel i hovedstaden: Pudsigt, at politikere først vågner nu

Nordjyske politikere undrer sig over, at Christiansborg først reagerer på lægemanglen, efter problemet også er blevet aktuelt i hovedstaden.

I årevis har nordjyske politikere kæmpet med den voksende manglel på læger. Et flertal udenom regeringen har i dag bebudet, at der skal uddannes endnu flere læger, end regeringen lægger op til, efter manglen på læger også er blevet et problem for folk i og omkring København. 

Det får nordjyske politikere til at reagere. 

- Det er lidt pudsigt, at der først er fokus på lægemanglen, når det også begynder at ramme hovedstadsområdet, siger regionsrådsformand Ulla Astman. 

I Nordjylland er det flere steder helt umuligt at finde en praktiserende læge, der tager imod nye patienter.

I Frederikshavn Kommune har 90 procent af lægerne lukket for tilgang, mens det på landsplan er knap 70 procent af lægerne, der siger nej til nye patienter. 

Et af problemerne ved manglende læger er, at det ikke er alle danskere, der har mulighed for at få en praktiserende læge. Blandt kommuner, hvor der i juli i år var helt lukket for tilgang af nye patienter, er København, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, Rødovre, Vallensbæk, Holbæk og Stevns. Det viser tal fra PLO, de Privatpraktiserende Lægers Organisation.

Det får flertallet udenom regeringen til at kræve, at der skal oprettes flere pladser på lægestudiet end de 30, som regeringen lægger op til skal optages ekstra i 2019 og 2020. 

- Det er en nødvendighed, og jeg forstår ikke, at regeringen ikke har handlet mere resolut i at skrue det antal op for længst, siger Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen. 

Hos Region Nordjylland bliver forslaget modtaget positivt. 

- Bare ved at se på aldersprofilen på lægerne, kan vi se, at det bliver et stort behov ude i fremtiden. De 30 ekstra på lægestudiet, som regeringen foreslår, er et skridt på vejen - men vi har brug for endnu flere, siger regionsrådsformand Ulla Astman. 

Sundhedsministeren mener, at regeringen allerede har reageret på lægemanglen. Du kan se et længere interview med Ellen Trane Nørby herunder. 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby om lægemanglen. 

Seneste nyt

fra Nordjylland