Banktyve kan have mere på samvittigheden

De ukendte tyve, der begik i bankkup i Brønderslev skærtorsdag morgen, kan være gerningsmændene bag flere bankindbrud. Fremgangsmåden er identisk med to uopklarede sager fra Vestjylland.

Ved bankkuppet i Brønderslev natten til den 17. april forsøgte gerningsmændene at aflede politiets opmærksomhed ved først at få alarmerne til at gå i tre andre banker. Den fremgangsmåde er identisk med to uopklarede sager fra Vestjylland. Politiet tror derfor at det kan være samme gerningsmænd der står bag alle tre kup.

- Når vi ser på det vi kalder modus, altså fremgangsmåden ved de her hændelser, så ligner det hinanden så meget at vi selvfølgelig tænker på om der er sammenhæng i det her, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard, Nordjyllands Politi.

Natten til den 17. april fik Nordjyllands Politi pludseligt rigtig travlt her på vagtcentralen. Indenfor en time gik alarmen i fire forskellige banker i Vendsyssel. Det egentlige mål var Nordjyske Bank i Brønderslev. Røggranaterne og kanonslagene i de tre andre banker i Tårs, Klokkerholm og Aabybro var formentligt et forsøg på aflede politiets opmærksomhed, så tyvene kunne få arbejdsro i Brønderslev.

Det er første gang afledningstricket er brugt i Nordjylland. Michael Kjeldgaard har tidligere arbejdet for Midt og Vestjyllands Politi, og her kender de tricket alt for godt.

- Det man ønsker er selvfølgelig at aflede politiets opmærksomhed fra hovedmålet ved at sprede vores ressourcer ud, siger Michael Kjeldgaard.

I Midt og Vestjyllands politikreds har de to uopklarede sager, der er nærmest identiske med den fra Brønderslev. I november 2011 stak tyve af med en bankboks fra Balling Sparekasse tæt på Skive. Inden da har de fået alarmer til at gå i sparekassen i Vinderup og Stoholm. I maj 2013 var den gal igen. Alarmen gik i fire forskellige banker. Det egentlige mål var Den Jyske Sparekasse i Vinderup, hvor det igen lykkedes tyvene at stikke af med en bankboks.

I sagerne fra Vestjylland lykkedes afledningstricket. Politiet blev snydt blandt andet fordi gerningsmændene punkterede flere patruljebiler med partisansøm. I Brønderslev lykkedes afledningsmanøvren til gengæld ikke. Politiet nåede frem og fik forpurret indbruddet, men tyvene slap væk. Alle sagerne er uopklarede.


Seneste nyt

fra Nordjylland