Ny efteruddannelse af sosu-assistenter sikrer hurtigere og bedre behandling

Sosu-assistenter i Aalborg Kommune bliver nu uddannet i bedre at kunne vurdere, hvilken hjælp en borger har brug for. Det giver hurtigere og bedre behandling samt færre unødvendige indlæggelser.

Hvert minut tæller når social- og sundhedsassistenten er ude ved en borger. Ofte er det nemlig den kommunale hjemmepleje, der er de første, der kommer ud til en borger i eget hjem, der har fået det dårligt.

Derfor har Aalborg Kommune valgt at efteruddanne sosu-assistenterne, så de bedre kan vurdere, hvilken behandling der er behov for.

quote Når jeg står med en akut borger i dag, så ved jeg præcis, hvad jeg skal gøre for at vurdere hans eller hendes tilstand.

Pernille Grant Rueskov, sosu-assistent

Det er Aalborg Kommune, Region Nordjylland og SOSU Nord der er gået sammen om efteruddannelsen, der har til formål at sikre hurtigere og bedre behandling af akutte borgere i Aalborg Kommunes hjemmepleje. Social- og Sundhedsassistenterne lærer på uddannelsen at vurdere akutte borgere efter samme fremgangsmåde som regionens sygeplejersker.

Det betyder, at sosu-assistenterne bedre kan vurdere, hvilken behandling der er brug for, samt at de bedre kan orientere det sundhedsfaglige personale, da de taler samme sprog.

- Når jeg står med en akut borger i dag, så ved jeg præcis, hvad jeg skal gøre for at vurdere hans eller hendes tilstand. Tidligere kunne jeg komme ud til en borger, som måske klagede over mavesmerter og som virkede forpint. Og det ville så være min overlevering til sygeplejersken. I dag kan jeg videregive sundhedsfaglige observationer om borgerens tilstand, som hun eller den praktiserende læge kan handle ud fra, fortæller Pernille Grant Rueskov, som er social- og sundhedsassistent i Aalborg Kommune.

I den præhospitale virksomhed i Region Nordjylland er de også godt tilfredse med den nye efteruddannelse af sosu-assistenterne.

- Når alle sundhedspersoner vurderer patienten efter samme principper og dermed taler det samme sprog, kan vi samlet set bedre sikre, at vi yder den rette hjælp. Hjemmeplejens tidlige observationer giver os et bedre grundlag for at vurdere, hvor akut patientens tilstand er, og dermed hvilken assistance vi skal sende, siger præshospital lægefaglig chef i Region Nordjylland, Poul Anders Hansen.

Hjemmeplejens tidligere observationer kan også være med til at vurdere, om en patients tilstand er i forbedring eller forværring, og det kan være med til at sikre en hurtigere behandling.

Lene Kvist, direktør for SOSU Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland