Beredskabet: Det vil tage dage i stedet for timer at slukke branden

Nordjyllands Beredskab har indstillet sig på et længere slukningsarbejde ved branden i Dokkedal, der har udviklet sig til en mosebrand.

Der bliver brugt rigtig mange kræfter på at bekæmpe den markbrand, der onsdag eftermiddag brød ud mellem Dokkedal og Øster Hurup, og siden har holdt Nordjyllands Beredskab travlt beskæftiget.

Torsdag morgen forlød det, at brandfolkene langt om længe havde ilden under kontrol - men det var kun på overfladen. I undergrunden ulmer det, og myndighederne kæmper nu for at begrænse spredningen af branden. Derfor har man nu erkendt, at slukningsarbejdet ikke kan klares i løbet af torsdagen. 

- Det her kommer til at tage dage i stedet for timer, siger René Kærup, beredskabsinspektør ved Nordjyllands Beredskab.

- Vi har nu at gøre med en mosebrand. Det, der startede med at være en markbrand, er nu gået ned i undergrunden, fordi vi her har med spagnum, altså pottemuld, at gøre under jordlaget. Så det er det, vi kæmper med nu, uddyber han.

Det store problem ved en mosebrand er, at ilden kan ulme i det skjulte under det øverste jordlag og siden bryde ud i lys lue på uventede steder. Derfor frygter man, at branden kan sprede sig til skoven og Lille Vildmose, som ligger tæt på den 40-50 hektar store markbrand.

Kæmper for at begrænse ilden

Torsdag eftermiddag bliver der arbejdet på at etablere en stabil vandforsyning til de mange køretøjer, der arbejder på at indkapsle og slukke ilden i undergrunden.

- Vi havde egentlig etableret en forbindelse til fjorden, men vi oplevede, at da det blev lavvande, faldt vandstanden så meget, at vi måtte rykke længere ud for at kunne pumpe vand op. Så vi arbejder på en løsning, hvor vi hele tiden har vand, siger René Kærup fra Nordjyllands Beredskab.

quote Vi havde egentlig etableret en forbindelse til fjorden, men vi oplevede, at da det blev lavvande, faldt vandstanden så meget, at vi måtte rykke længere ud for at kunne pumpe vand op.

René Kærup, beredskabsinspektør

- Målet er at afholde ilden fra at sprede sig til et naboliggende naturreservat, hvor det vil være endnu mere problematisk at slukke den, tilføjer han.

På markerne omkring det markområde, der er brændt, bliver kornet lige nu høstet og markerne vandet ned, så risikoen for, at ilden spreder sig hertil, minimeres. Derudover bliver nogle naturlige grøfter omkring området fyldt med vand, så de fungerer som naturlige barrierer for ilden.

- Vi regner med og håber på, at der ikke sker spredning til skoven lige ved siden af heller, men det afhænger af, at vi har den her konstante vandforsyning. Får vi den, og holder ulmebranden det her langsomme tempo, så kan det godt lykkes, siger René Kærup fra Nordjyllands Beredskab. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland