Beskæftigelsen stiger: Nordjyske el- og vvs-virksomheder mangler faglærte

Efter fire år med stabil vækst har el- og vvs-virksomhederne i Region Nordjylland udfordringer med at rekruttere nok medarbejdere.

Det går rigtig godt for de nordjyske el- og vvs-installationsvirksomheder. I de seneste år har de gradvist øget både omsætning og beskæftigelse.

- Fremgang er som udgangspunkt altid positiv, og det er også tilfældet her. Til gengæld kan vi godt mærke, at det begynder at blive svært at finde de faglærte medarbejdere, der skal til for at fastholde væksten, siger Per Møller Christensen, formand for TEKNIQ-råd Nordjylland i en pressemeddelelse.

En ny arbejdskraftundersøgelse viser, at 27 procent af de nordjyske el- og vvs-virksomheder i april måned forgæves forsøgte at rekruttere arbejdskraft.

Undersøgelsen er baseret på medlemsvirksomhederne i TEKNIQ Installationsbranchen. Udfordringen med at rekruttere til installationsbranchen skyldes særligt, at antallet af ansatte i branchen er steget kraftigt. På landsbasis er det gået fra 39.640 i 2013 til 45.060 i 2017.

Samtidig er ledigheden blandt både elektrikere og vvs’ere i samme periode faldet markant. TEKNIQ forventer, at beskæftigelsen i installationsbranchen i løbet af 2018 kommer til at overgå den hidtidige rekord fra 2007, hvor branchen beskæftigede 45.600 personer, skriver de i en pressemeddelelse.

Og med de gode udsigter forventer hele 43 procent af virksomhederne i Region Nordjylland, at deres samlede antal ansatte vil øges de kommende 12 måneder. Kun fire procent regner med, at de får færre medarbejdere i samme periode. 

- Det tyder altså på, at udsigten til fortsat vækst stadig er lys. Heldigvis ser det også ud til, at installationsvirksomhederne er blevet bedre til at finde løsninger på rekrutteringsudfordringerne ved eksempelvis at ansætte flere lærlinge, ufaglærte og andre faggrupper, når det er relevant. Men skal vi holde fast i væksten på længere sigt, så SKAL der altså trækkes flere – ikke mindst unge – til branchen, siger Per Møller Christensen.

 
 
Foto: TEKNIQ
 
 
Foto: TEKNIQ

 


Seneste nyt

fra Nordjylland