BLOG: Danmark – du er dejlig!

Ditte Maria Kollerup er vild med vores lille land og med de fire årstider. Den varme forårs- og sommerperiode har givet hende anledning til at reflektere over, hvor fantastisk Danmark egentlig er.

Sommeren er den årstid de fleste af os længes efter. De lange lyse aftner og varmen. Vi forsøger at forudse, hvordan sommervejret arter sig, så vi kan beslutte os for, om vi skal blive hjemme eller rejse til varmere himmelstrøg. Personligt rejser jeg helst i den kolde årstid, for på netop det tidspunkt er det ekstra dagslys godt for min krop og psyke.

Op til skolernes sommerferie er det normalt, at vi spørger hinanden: ’Hvad skal du i sommerferien?’ Jeg har selv praktiseret det, men i dag tænker jeg: ’Hvorfor?’. Jeg vil nemlig helst ikke risikere at give andre mennesker en følelse af, at de bør foretage sig noget. For måske er det en mangelvare hos nogle af os, ikke at skulle noget!

Når solen er fremme, bliver vi ramt af fænomenet ’solstress’. Vi vil ud og nyde vejret. NU! For vores erfaring fortæller os, at soltiden er knap. I år har vi haft en lang stabil sommerperiode. Det er vi ikke vant til, og pludselig får vi en helt anden rytme; vi drikker vin i hverdagen, skipper nogle timer af søvnen, går tidligere fra arbejdet og føler os som midt i en lang ferie.
Mon der er andre end mig, som nyder regn og gråvejrstimer i disse dage?

Efterårets hygge

Efteråret er hyggeligt. Der nyder vi den danske hygge, som efterhånden er kendt verden over. Meik Wiking har sågar skrevet bogen: ’The little book of hygge’, og selv i det fjerne udland forsøger de at levere en atmosfære, der minder om dansk hygge. For det sælger!

Hygge er stearinlys. Nærvær. Det er at skabe god stemning. At samles indenfor. At nyde mad og god vin.

Mon vores evne til at hygge os hænger sammen med, at vi bor i et trygt land? Det må i hvert fald være svært at hygge sig, hvis den overordnede tryghed ikke er tilstede.

Den mørke vinter

Vinteren er lang og kold. For nogle af os i hvert fald. Dog ikke december. Den måned er hyggelig. Vi juler helt vildt og for nogle – især forretninger - starter juletiden allerede i oktober. Januar og februar er mørke og kolde måneder, og vi kan ikke længere gemme os bag marcipan, julefrokoster og småkager. I de måneder er det populært at gå på kur og udrette nytårsforsætter.

quote Den evige forandring er jeg til gengæld stor fan af. Vi skal gøre os umage.

Ditte Maria Kollerup

Jeg synes, det er skørt at lave en midlertidig livsstilsforandring på baggrund af, at folkemassen på et givent tidspunkt bevæger sig i én bestemt retning.
Den evige forandring er jeg til gengæld stor fan af. Vi skal gøre os umage.

Det friske forår

Foråret er hvert år længe ventet. Det bringer en helt særlig følelse. Mennesker kryber ud fra deres skjul. Haver og altaner gøres forårsklare. Dagene bliver længere og mængden af dagslys stiger kraftigt. Vi smider tøjet og nyder at vise vores bare ben frem og gå i T-shirt. Energien øges, og vi kan klare os med mindre søvn. Flere af os cykler mere og er generelt mere aktive. Fra forårsperioderne i barndommen husker jeg især de lange hyggelige slentreture på vej hjem fra skole. Det kunne tage flere timer!

En hyldest til Danmarks fire årstider og den smukke natur

Og øget taknemmelighed! Specielt efter en oplevelse forrige sommer, hvor jeg besøgte Hawaii sammen med en god veninde. Vi var der en uge og boede hos venner på en ø, som hedder Kauai. Der er enormt mange skønne steder. Smukt, grønt og frodigt. Nøjagtig som herhjemme. Hawaii lyder eksotisk, og det er det bestemt også. I hvert fald hvad angår naturen. For som andre små samfund kæmper de med ensomhed, alkoholisme, sexskandaler og lignende. Det oplever du naturligvis ikke ved et kort visit.

På Kauai står de op og går i seng med solen. Når solen er væk, sover det meste af ø’en. Mennesker er aktive, opholder sig i naturen og de fleste virker til at leve sundt, både fysisk og mentalt. En dag kørte min veninde og jeg til den anden ende af ø’en. Det tog en times tid, og der nåede vi til et anderledes landskab. Grønt, fladt og smukt. Dét ligner vores danske natur, og lige der fik jeg en følelse af, at jeg har valgt Danmark til.

Efterfølgende har jeg reflekteret over, hvorfor den følelse opstod for første gang lige der. Det var en slags aha-oplevelse. En ny måde at se Danmark på. En tanke om at jeg kan vælge frit, hvor i verden jeg vil leve. I hvilken verdensdel vil jeg bo. I hvilket land. I hvilken by. I hvilket miljø. Og ikke mindst - med hvem jeg bruger min tid og til hvad. Wauv - en frihedsfølelse. Det gav ro og en enorm taknemmelighed.

Med den glæde fulgte en formindsket trang til at søge ud. Måske kender du mennesker, som tænker at hverdagen er bedre et andet sted, - at menneskene har det nemmere, at naturen er flottere, at vejret er bedre og så videre. Jeg elsker at rejse ud og opleve nye mennesker og iagttage nye måder, som ting foregår på. Den lyst er der stadig! I høj grad. Men hvor er det et privilegie at føle Danmark, som et bevidst tilvalg.

Danmark – du og dine årstider er dejlig!

OM BLOGGEREN:

Ditte Maria Kollerup er 34 år og bosat i Gug. Hun er indehaver og kreativ direktør i byggefirmaet KFS Boligbyg og har 15 års erfaring med at udvikle arkitekttegnede boliger, indrette huse og det at designe hele Hjem til Nordjyderne. Derudover holder hun foredrag om generationsskifte, turnaround og byggeri. Hun har undervist i ledelse, hun blogger på sin egen hjemmeside og har lige udgivet e-bogen ‘Hjem’. Ditte Maria Kollerup går op i sundhed, elsker deleøkonomi og prioriterer bæredygtigt. Hun vil blogge om selvledelse, livets finurligheder og hvordan vi kan designe vores liv præcis, som vi ønsker det, når vi er ærlige overfor os selv. Og hinanden!

Seneste nyt

fra Nordjylland