BLOG: Hvad fortryder du, når du dør?

Det spørgsmål, synes Ditte Maria Kollerup, er interessant at tale om, selvom hun er af den overbevisning, at der ikke findes ét klart svar.

Vi kan Google os frem og på den måde tage ved lære af andre mennesker, der deler ud af deres inderste. Typisk på dødslejet, og det er lidt sent. For dem i hvert fald. 

Det første, der dukker op på Google, er en artikel fra Dagens.dk, hvor en sygeplejerske med erfaring indenfor området – hvis man kan sige det – har skrevet om de fem ting, som går igen når hendes patienter på dødslejet fortæller, hvad de angrer.

Ting, du ifølge sygeplejersken i artiklen, fortryder inden du dør:

1. Jeg ville ønske, jeg havde haft mod til at leve det liv, jeg selv ville, og ikke det, andre forventede af mig

2. Jeg ville ønske, jeg ikke havde arbejdet så hårdt

3. Jeg ville ønske, jeg havde været bedre til at udtrykke mine følelser

4. Jeg ville ønske, jeg havde holdt kontakten med mine venner

5. Jeg ville ønske, jeg havde tilladt mig selv at være mere lykkelig

Der må være mulighed for at fortryde mindre eller fortryde færre væsentlige ting. Vi kan lytte til mennesker omkring os, når vi ind imellem lander i et fortroligt rum - hvis vi altså tør. Og her taler jeg af egen erfaring, for det er klart nemmest ikke at lytte, så det vælger jeg ind imellem. Det værste er, at jeg nu er blevet bevidst om, at jeg af og til vælger ikke at lytte. Og så lytter jeg jo alligevel. Lidt. Eller som minimum - ubevidst.

En tænd og sluk knap?

Måske kan vi finde en tænd og sluk knap frem, således vi finder evne og mod til at lytte, når der er plads til at tage ind. Nogle gange kommer der nemlig ny viden, som vi må forholde os til, og som potentielt kan ændre vores måde at leve på. Og det er vel godt, hvis det giver større kvalitet i livet. Vi kan i høj grad designe vores liv, som vi drømmer om, men dét at finde ind til, hvad vi drømmer om, kan være vanskeligt. Især fordi vi ændrer os, og drømmene ændrer sig. Heldigvis!

quote Vi kan i høj grad designe vores liv, som vi drømmer om, men dét at finde ind til, hvad vi drømmer om, kan være vanskeligt. Især fordi vi ændrer os, og drømmene ændrer sig. Heldigvis!

Ditte Maria Kollerup

Det må være ekstremt individuelt, hvad der betyder noget for os – og således også, hvad vi fortryder. Påsketid og fridage er lig med flere refleksionstimer. Hvert fald her i mit liv, og mon ikke det er tilfældet hos flere af jer derude.

Konsekvensen ved valget

Alle valg har konsekvenser, og alle valg har både fordele og ulemper. Hvis et valg får en uheldig konsekvens, som vi selvfølgelig først opdager, når vi er sovset godt ind i konsekvenserne ved valget, så kan vi vælge at fokusere på, hvad vi har lært ved den beslutning eller dens fordele frem for dens uheldige bagdel.

Er du tilfreds?

Min refleksion ender her ved, at fortrydelsesrisikoen, hvis vi kan kalde dét det, må afhænge af måden, hvorpå vi ser på konsekvenser ved vores valg. Hvordan ser du på de hændelser, der er konsekvens af dine valg? Med tilfredshed eller med utilfredshed? Det har i hvert fald betydning for, om du fortryder, vil jeg vove at påstå.

OM BLOGGEREN

Ditte Maria Kollerup er 34 år og bosat i Gug. Hun er indehaver og kreativ direktør i byggefirmaet KFS Boligbyg og har 15 års erfaring med at udvikle arkitekttegnede boliger, indrette huse og det at designe hele Hjem til Nordjyderne. Derudover holder hun foredrag om generationsskifte, turnaround og byggeri. Hun har undervist i ledelse, hun blogger på sin egen hjemmeside og har lige udgivet e-bogen ‘Hjem’. Ditte Maria Kollerup går op i sundhed, elsker deleøkonomi og prioriterer bæredygtigt. Hun vil blogge om selvledelse, livets finurligheder og hvordan vi kan designe vores liv præcis, som vi ønsker det, når vi er ærlige overfor os selv. Og hinanden!

Seneste nyt

fra Nordjylland