Børn og ældre mødes til snak om Danmarks befrielse: - Jeg oplever det hele igen

Minderne væltede frem, da 5. klasse fra Hadsund skole var på besøg på det lokale plejecenter til en snak om Danmarks Befrielse.

Klokken 20.35 er det præcis 72 år siden, at danskerne kunne høre beskeden om den tyske overgivelse i BBC’s sene aftenudsendelse. 2. Verdenskrig var slut. Mørklægningsgardinerne blev revet ned, folk omfavnede hinanden, og i de danske byer, der i fem år havde været mørklagt, skinnede lyset igen.

En oplevelse, der kan være svær at sætte sig ind i, når man læser det på papir. Derfor har en lærer på Hadsund skole lavet et historieprojekt, hvor eleverne fra 5. klasse besøger Plejecenteret Bernadottegården i Hadsund for at tale med dem, der oplevede krigen som børn.

quote - Når man hører, hvordan de har haft det, tænker jeg, at det er mega nemt for mig at være barn

Mathilde Mark, 12 år

Henry var modstandsmand. Han boede og arbejdede på Finseninstituttet, hvor han var portør i kræftafdelingen. I dag fortæller han 12-årige Mathilde Mark om sine oplevelser. Om hvordan han næsten blev ramt af en bombe under Shellhusbombardementet, om venskaber under krigen – og om det minde, der lyser klarest. Den dag, krigen sluttede.

- Det var en glædesdag for alle. Folk var ellevilde og løb rundt på gaderne med flag og råbte hurra og omfavnede hinanden, fortæller en tydeligt rørt Henry til Mathilde Mark.

Ved et andet bord kan Mie Boie berette om, hvordan tyske officerer ankom i limousine dagen før hendes bryllup for at overtage gården, og om hvordan det var at blive mor under krigen. Historier, der gør stort indtryk på 12-årige Clara Stamer.

 

- Det er meget vildt, for man kan ikke forestille sig hvordan, det har været, selvom det er virkeligheden. At være på min alder og have oplevet sådan noget – det er sørgeligt, siger Clara Stamer.

Mathilde Mark er enig.

- Det har været helt fantastisk at lære, hvordan det er at være barn under 2. verdenskrig. Når man hører, hvordan de har haft det, tænker jeg, at det er mega nemt for mig at være barn, siger hun.

For Henry har det været en god – og hård – oplevelse at rippe op i de gamle minder.

- Jeg oplever det jo igen. Der skete så mange ting, og man var vidne til lidt af hvert. Og når man kommer til at snakke om det, så kniber det jo, siger Henry.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland