Viderupgaard får minimal bøde for papirrod

Det startede med et millionkrav, men Landsretten dømte i dag Viderupgaard A/S til at betale 22.500 kroner. Tina French, borgmesterkandidat og rådmand er medejer i virksomheden.

Anklagemyndigheden startede med et krav på seks millioner kroner fra Viderupgaard A/S. Gården har i en længere periode haft for mange køer og dermed produceret for meget mælk. Byretten idømte gårdens ejere en bøde på 200.000 kroner, men Landsretten var onsdag eftermiddag ikke enige i den konklusion. 

Landsretten nedsatte bøden betydeligt. Vestre Landsret dømte bøden til at være på 22.500 kroner. Oven i det skal det offentlige betale alle sagens omkostninger. Retten lagde i deres dom vægt på, at gården har været i god tro. 

Det er Tina French Nielsen, rådmand og borgmesterkandidat for Venstre i Aalborg, der sammen med sine brødre ejer landsbrugsvirksomheden Viderupgaard A/S.

- De har været i god tro og har disponeret i tillid til den rådgivning, de har fået. Der er tale om en misforståelse mellem det offentlige, rådgiverne og ejerne, siger Anker Laden Andersen, der er advokat for gårdejerne. 

Viderupgaard A/S driver fire gårde omkring Nibe, og her holdes mælkekvæg. Her har man tidligere betragtet kvægholdet på alle fire gårde som en samlet helhed, men det har man i kommunen ikke givet tilladelse til. Det betyder kort fortalt, at der på to af virksomhedens ejendomme har været for mange kvæg og dermed overproduktion af mælk i en periode på fire år.

- Jeg er selvfølgelig glad og lettet og især på vegne af mine brødre. Når man har en anklage som denne hængende over hovedet er det klart, at man bliver lettet, når det er slut. Jeg er bare glad for, at vi har et retssystem, der kan finde ud af, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert, siger Tina French Nielsen. 

Landsrettens bøde på 22.500 kroner er ifølge advokat Anker Laden Andersen bemærkelsesværdig lille. Normalt dømmes virksomheder, der har overtrådt husdyrsbrugsloven en bøde på 50.000 kroner, om de har været i god tro eller ej, men landsretten halverede altså i dag denne bøde. 


Seneste nyt

fra Nordjylland