Bredt politisk flertal: Stort diabetescenter på vej til Nordjylland

Nordjylland er kommet et stort skridt nærmere et diabetescenter til regionen.

Et bredt politisk flertal i regionsrådet har tirsdag godkendt et visionoplæg, der skal danne rammen om den fremtidige diabetesbehandling i Region Nordjylland. Visionsoplægget inkluderer et Steno Diabetes Center ved det nye Aalborg Universitetshospital - et center, som Novo Nordisk Fonden har planer om at donere til regionen.

- Jeg glæder mig over den store opbakning. Etableringen af et Steno Diabetes Center vil give os mulighed for at gøre en betydelig positiv forskel for alle borgere med diabetes i Region Nordjylland, siger regionrådsformand Ulla Astman.  

- Samtidig vil vi forhåbentligt kunne bremse den forventede tilvækst af diabetestilfælde i de kommende år ved at styrke den forebyggende indsats, fortsætter Ulla Astman.

Det videre arbejde er betinget af, at visionsoplægget 16. marts bliver godkendt af Novo Nordisk Fondens bestyrelse. Derefter skal der udarbejdes en mere konkret drejebog for arbejdet, som forventes politisk behandlet i efteråret 2017.

Visionsoplægget lægger op til, at den nordjyske diabetesbehandling kommer til at foregå tæt på borgeren, og der er desuden fokus på udvikling af digitale løsninger og telemedicin.

- Behandlingsindsatsen skal i videst muligt omfang bringes ud til borgerne, uanset hvor i regionen de bor. Så selv om Steno Diabetes Center fysisk bliver placeret i Aalborg, så betyder det ikke nødvendigvis, at diabetikeren i Thisted får brug for at tage til Aalborg i forbindelse med sin kontakt til sundhedsvæsenet, siger Ulla Astman. 

- Vi vil fortsat have behandling, hvor vi har det i dag. Samtidig vil vi bygge videre på den styrkeposition, som vi i forvejen har inden for telemedicin, siger Ulla Astman.

Hun glæder sig også over, at andre patientgrupper ser ud til at kunne få gavn af satsningen på diabetesområdet.

- Vi forventer, at erfaringerne og viden fra arbejdet med at løfte diabetesindsatsen får en positiv betydning for andre patientgrupper med kronisk sygdom, siger Ulla Astman. 

Selv om Novo Nordisk Fonden støtter etableringen af centeret, så vil det stadig være Region Nordjylland, der har den fulde kontrol og det fulde ansvar for tilrettelæggelsen af regionens diabetesbehandling. Regionen kommer til at eje data, forskningsresultater, behandlingsmetoder og har det ledelsesmæssige ansvar for centeret.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland