Danske Beredskaber: Svinkløv kunne være reddet

Hvis bare vi gjorde som vores nabolande, så kunne Svinkløv være reddet, lyder det fra Danske Beredskaber.

Natten til mandag brændte Svinkløv Badehotel til grunden. Nu konstaterer Danske Beredskaber, at Danmark ikke er ambitiøse nok i vores forebyggelsesindsats.

For bygninger som Svinkløv er der ingen specifikke lovkrav om, at de skal have automatiske brandalarmeringsanlæg, røgalarmer eller sprinkleranlæg, oplyser Danske Beredskaber. Danske Beredskaber er en interesseorganisation for de fælleskommunale beredskaber og brandvæsener, der dækker hele Danmark. 

- I Norge har man lavet en national forebyggelsesstrategi, hvor man har inkluderet en særlig indsats rettet konkret mod landets kulturarv og historiske bygninger, forklarer Jacob Christensen, formand for Forebyggelse i Danske Beredskaber. 

Men den type konkrete målsætninger findes ikke i Danmark.

- Det er desværre med til, at vi ikke i tide får fokus rettet på at undgå tab af kulturværdier, som vi så forleden nat i Svinkløv, siger Jacob Christensen, formand for Forebyggelse i Danske Beredskaber.

Han understreger, at intet tyder på ulovlige brandsikkerhedsforhold på stedet              

- Kritikken går alene på, at de manglende målsætninger i Danmark muliggør denne type brande. Ved nybyggeri af fx hoteller stilles der strengere krav, men ikke til ældre, eksisterende bygninger

Mange blev efterladt i chok og dyb sorg, da Danmarks største træhus ædt af flammerne.

- Det er jo egentlig paradoksalt, at vi i et højteknologisk samfund end ikke tænker på at sikre kulturværdier som en gammel, unik træbygning, med så simple foranstaltninger, siger Jacob Christensen, Danske Beredskaber.

Hele natten til mandag og dagen igennem mandag, var beredskabet massivt til stede ved det, der minut for minut blev en mere uigenkendelig udgave af det førhen prægtige Svinkløv Badehotel.

Men ifølge Danske Beredskaber kunne indsatsen have været meget bedre.  

- Med bedre målsætninge ville slukningsindsatsen uden tvivl startet hurtigere, fordi teknologien jo netop hjælper til en hurtigere opdagelse. Et sprinkleranlæg ville endda have dæmpet eller slukket branden med det samme. Bare fordi bygningen er fra 1925, behøver sikkerheden jo ikke være det.

I øjeblikket foregår der et arbejde med at formulere en national forebyggelsesstrategi for Danmark. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland