De nordjyske havne mangler sejlere

De unge gider ikke at sejle. Antallet af unge medlemmer i Dansk Sejlunion er styrtdykket, og nordjyske lystbådehavne har masser af plads.

Børn og unge under 25 år er ikke specielt interesseret i at sejle. Den gruppe havde ca. 11.000 medlemmer for 30 år siden. Nu er tallet næsten nede på 5000. Det viser opgørelser hos Dansk Sejlunion.

Nordjylland med mange havne mærker også tendensen. I Frederikshavn Marina er der for eksempel 45-50 ledige bådpladser her op til højsæsonen.

-Vi kunne godt bruge lidt flere yngre mennesker her. Der er mange i den gråhårede gruppe, men der sker ingen fornyelse fra den anden ende. De unge mennesker har nok fået andre interesser. Computeren og Ipad’en har overtaget en del af opmærksomheden, siger Kim Jensen, havnefoged i Frederikshavn Marina.

Hos Dansk Sejlunion kæmpes der på mange fronter for at få gjort de unge interesseret i sejlsport.

-Lige nu er det en mega trend, at ting gerne skal kunne gøres hurtigt og uforpligtende, og så skal man videre. Den holdning passer selvfølgelig ikke så godt til sejlsport, der tager lang tid, fordi der skal rigges til og pakkes ned og så videre. Tallet er heldigvis stabilt på godt 5000 unge medlemmer nu – ikke mindst takket være en støtte på et tocifret millionbeløb fra rederiet Torm. Her kunne man jo også se, at det er nødvendigt at gøre flere unge interesseret i det maritime, siger Mads Flyger, klubkonsulent i Dansk Sejlunion.

På havnen i Sæby er der også tomme pladser, men havnefogeden, Birger Isaksen, er optimist. Han ser, at folk bruger havet på en ny måde. Blandt andet er havkajak, vandscooter, havsvømning og kitesurfing blevet populært.

-Vi er ikke så hårdt ramt, og vi skal bare vænne os til den nye type brugere på havnene, siger Birger Isaksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland