"Der er jo ikke noget ved at have et liv i kriminalitet"

27-årige Christine Kristensen har en fortid præget af forskellig kriminalitet, men det fik hun nok af. Nu har hun fået læreplads på CUBIC i Brønderslev som smed.

Christine Kristensen fra Vadum har haft en ungdom, der i høj grad var præget af dårlige beslutninger. Beslutninger der i sidste ende førte til, at hun som bare 18-årig kom i fængsel i en uge, efterhun blev taget på fersk gerning med kniv og knojern på sig.

Jeg tænkte, at det jo ikke var et liv, der var værd at have

- Det var skræmmende. Rigtig skræmmende. Især som pige var jeg rigtig bange for det. Bare tanken om hvilke typer, der var derinde, fortæller hun.

Fængselsopholdet var dog ikke noget, der holdte hende ude af ballade. De efterfølgende år rodede hun sig ud i mere lort, som hun selv kalder det. Selvom hun ikke kom i fængsel igen, så fik hun pletter på straffeattesten, og der skulle faktisk gå hele fem år, før hun som 23-årig besluttede sig for at lægge det kriminelle liv på hylden.

- Jeg tænkte, at det jo ikke var et liv, der var værd at have. Man skal videre på et tidspunkt. Det nytter jo ikke noget, at man bare hænger fast i det samme. Jeg ville gerne have en uddannelse og et velfungerende liv og en familie, som er stolt af mig, fortæller den i dag 27-årige Christine.

Derfor kontaktede hun organisationen High Five, der hjælper unge tidligere kriminelle tilbage i arbejde og uddannelse. Sammen fandt de frem til, hvad Christine gerne ville, og efter et skole forløb kunne hun i august sidste år begynde i lære som smed ved CUBIC i Brønderslev.

- Jeg synes, det er fedt. Alt hvad man kan lave som smed. Du kan lave alt muligt. Og de store maskiner og det der med at svejse, det kan jeg rigtig godt lide, fortæller hun.

Christine ved godt hun er heldig, at hun nu har fundet en læreplads. Sådan går det langt fra for alle tidligere dømte. Faktisk så falder en fjerdedel tilbage til kriminalitet inden for to år efter, at de har forladt fængslet eller er kommet under tilsyn, viser tal fra Kriminalforsorgen. Derudover gør den plettede straffeattest det også tit utrolig svært at finde arbejde.

Det kan være svært at få italesat, hvorfor man har en plettet straffeattest

- Det er en stor udfordring for de her mennesker, når de skal ud og begå sig mellem almindelige mennesker igen. Samtidig har de den her straffeattest, som flere og flere virksomheder efterspørger at se. Det er en udfordring, for det kan være svært at få italesat, hvorfor man har en plettet straffeattest, fortæller Karina Fisker, der er konsulent ved High Five, og som har hjulpet Christine med at finde hendes læreplads.

Christine er færdig på CUBIC i 2018. Hun er med egne ord helt færdig med kriminalitet, og hun er ikke et sekund i tvivl om, at jobbet på CUBIC har hjulpet hende med at holde sig på den rette sti.

- Jeg føler, at jeg har et rigtigt liv nu. Der er jo ikke noget ved at have et liv i kriminalitet. Nu har jeg noget at stå på til hver eneste dag, jeg er træt på en god måde, når jeg kommer hjem, og jeg tjener penge på en ordentlig måde. Det er fedt, fortæller Christine.


Seneste nyt

fra Nordjylland