Det kører for landmændene: 2017 bliver økonomisk rekordår

Både svine- og mælkebønder kommer flot ud af 2017, vurderer Agri Nord.

De første regnskaber for 2017 lander i disse dage på skrivebordene hos landbrugsrådgiver-virksomheden Agri Nord - og det er positiv læsning. På bundlinjerne for svinebønder, sohold og mælkeproducenter står der - gennemsnitligt - overskud i millionklassen, og rekordåret 2001, står formentlig for at blive afløst af 2017.

- 2017 bliver et år, vi kommer til at huske meget længe. Både mælkeprisen og svineprisen har været høje i forhold til fremstillingsprisen, siger Jørgen Cæsar Jensen, der er en af de virksomhedsrådgivere, der har fornøjelsen af at gennemtrawle regnskaberne og de flotte sorte tal. 

De foreløbige tal, man har fået ind hos Agri Nord, læner sig op af videnscentret Seges' prognoser, der viser at et gennemsnitligt sohold, der omfatter 875 søer, ender med et overskud på 2,7 millioner kroner - det dobbelte af hvad solholdene kom ud af 2016 med.

Godt nyt for mælkeproducenter

Slagtesvinsproducenterne oplever ikke den samme store stigning i overskuddet som soholdene, men en afregninspris, der er steget med otte procent - 80 øre - bidrager positivt - selvom det er blevet tilsvarende dyrere at købe grisene hjem.

1,2 millioner kroner er hvad den gennemsnitlige mælkeproducent kan tage hjem efter 2017, og de 204 malkekøer, der er i sådan en gennemsnitsbedrift har således vendt underskud til overskud for deres landmænd. I 2016 viste Seges' tal, at mælkebonden i gennemsnit fik et underskud på 118.000 kroner.

Status quo og tilbagegang - igen

Mindre positivt er det at læse prognoser og regnskaber for planteavlerne og minkfarmerne. Planteavlerne får et resultat som i 2016 - i høj grad fordi 2017 var så vådt et år, som det var.

- Høsten har været vanskelig - det føles som om, det regnede hver dag i 2017 - og der har været store omkostninger til tørring, forklarer Jørgen Cæsar Jensen, så selvom udbytterne i 2017 var bedre end året før, forsvandt gevinsten med de ekstra udgifter, der fulgte med regnvejret. Faktisk kan regnvejret ende med at kaste skygger ind i 2018 også, da det har været vanskeligt at etablere gode marker i efteråret.

Minkavlerne oplever for andet år i træk, at skindprisen er lavere end fremstillingsprisen. Det skyldes blandt andet en lav dollarkurs og høje foderpriser.


Seneste nyt

fra Nordjylland