DI-formand: Klap hesten før ny ordning dømmes ude

Ny integrationsuddannelse sender foreløbig blot 17 flygtninge i gang, men Dansk Industri opfordrer til at klappe hesten, for ordningen er meget ny

Tidligere på året lavede regeringen og arbejdsmarkedets parter en helt ny integrations-uddannelse kaldet IGU. Arbejdsgiverne får tilskud, hvis de ansætter en flygtning, som samtidig får sig en to-årig uddannelse. I Nordjylland er der dog foreløbig kun 17 flygtninge i gang med den særlige uddannelse.

Men det er alt for tidligt at dømme ordningen ude, mener formanden for Dansk Industri, Vendsyssel, Richard Fynbo.

- Ordningen er stadig ny, og alle virksomheder i DI er informeret om ordningen, og jeg tror, der er mange aftaler på vej, der er en helt masse i pipelinen, som vil udmønte sig i aftaler, siger Richard Fynbo og tilføjer, at han mener, man lige skal klappe hesten.

På uddannelsen, som kaldes IGU, får arbejdsgiverne tilskud, hvis de ansætter en flygtning, som samtidig får sig en to-årig uddannelse.

Indtil videre er der kun lavet uddannelsesaftaler mellem flygtninge og arbejdsgivere i seks af de 11 nordjyske kommuner.

I Brønderslev Kommune er der indgået en aftale mellem en flygtning en virksomhed, mens tallet er fire i Frederikshavn Kommune og seks i Jammerbugt Kommune. I Hjørring har man lavet aftale med to flygtninge om at komme i gang med et uddannelsesforløb, mens tallet i Aalborg er tre, og i Thisted er der foreløbig lavet en enkelt aftale.

Et af de steder, man allerede har lavet en aftale, er hos rengøringsfirmaet Sjøberg og Simonsen i Nørresundby.

Her har man lavet en aftale med de to kvinder, Naciimo Osman Mahamed og Shukri Khabill, der begge er fra Somalia.

De næste to år skal kvinderne arbejde hos rengøringsfirmaet Sjøberg og Simonsen i Nørresundby kombineret med et 20 ugers forløb som rengøringstekniker på AMU. Kvinderne får lærlingeløn - 70 kroner i timen.

- Jeg stod og skulle bruge en lærling eller to, og derfor besluttede vi at indgå aftalen. Det  er vigtigt for os, at det er nogle folk, der vil arbejde i branchen, siger  Lars Simonsen, direktør i Sjøberg & Simonsen Services.

Han tilføjer, at IGU-aftalen er med til at gøre det lidt billigere, og jo også er attraktivt.

De to kvinder selv er tilfredse.

- Ja, jeg kan godt lide det, siger Shukri Khabill.

Når kvinderne om to år er færdige med deres integrationsuddanelse udløser det to gange 40.000 kroner til deres arbejdsgiver fra det offentlige.

Hos Dansk Industri forklarer Richard Fynbo, at han tror, ordningen vil brede sig i takt med, at der kommer mere styr på hvilke roller kommunerne, jobcentret, virksomhederne og flygtninge selv har netop i forhold til IGU-aftalen. Og så skal man nok i øvrigt væbne sig med lidt tålmodighed.

- For mit eget vedkommende, så meddelte vi allerede tilbage i marts, at vi gerne ville tage to på IGU-aftale, og det er først midt i december og i januar, det kan lade sig gøre at starte aftalen op, forklarer Richard Fynbo, der er direktør i Fynbo Foods i Vrå.

Den ene af de to, der er lavet aftale med, kommer fra Brønderslev Kommune, mens den anden kommer fra Hjørring Kommune.


Seneste nyt

fra Nordjylland