Drabstiltalt gav skylden til to andre på anklagebænken

En afstraffelse for at sælge dårlige stoffer gik grueligt galt i januar i år og endte med en 20-årig mands død. Det forklarede en af i alt fire tiltalte fredag ved Retten i Hjørring.

Der blev peget fingre i Retten i Hjørring fredag, da den første forklaring i en drabssag fra Skagen skulle afgives fredag. I alt fire mænd på henholdsvis 19, 28, 29 og 42 år sad på anklagebænken, tiltalt for at have slået en 20-årig mand ihjel den 16. januar i år.

Retssagens første forklaring kom fra den 42-årige, som altså lagde ud med at give to af sine medanklagede skylden for drabet. Selv erkendte han kun at at have udøvet vold mod den dræbte med et baseballbat.

Drabet skete i en lejlighed i Skagen i januar, hvor den dræbte 20-årige mand boede. Den 42-årige tiltalte forklarede, at han og to af sine medanklagede på 28 og 29 år var taget op i lejligheden med det formål at give den 20-årige bank for at sælge dårlige stoffer. 

Det havde den 42-åriges nevø på 19 år, som også sad på anklagebænken, mærket på egen krop - stoffet havde nemlig gjort ham lam i benene og sendt ham i livsfare, forklarede den 42-årige. Han fortalte i retten også, at den 19-årige nevø slet ikke havde været med i lejligheden den aften i januar.

Slog først med baseballbat

Den 42-årige forklarede, at han havde startet den såkaldte afstraffelse af den dræbte ved at slå ham over knæet med et baseballbat en enkelt. Derefter havde han villet stoppe volden, men de to andre havde kastet sig over den 20-årige og slået løs på ham, blandt andet med en hjulnøgle.

I sin forklaring lagde den 42-årige vægt på, at han undervejs havde forsøgt at stoppe overfaldet ved at råbe "stop" flere gange. 

Derefter havde de alle tre forladt lejligheden, sagde den 42-årige mand i retten, men de to andre var vendt tilbage uden ham.

Da de mødtes igen, havde de to på 28 og 29 år fortalt ham, at de havde stukket ham med en kniv og "nu var han i hvert fald død", som den 42-årige sagde.

Den udlægning lod det dog ikke til, at de to tiltalte var enige i - undervejs i forklaringen i retten sad de ifølge TV2 Nords reporter og rystede på hovederne.

- Jeg får skylden, hvis jeg ikke siger noget

Den 20-årige døde imidlertid først to dage efter overfaldet. Af obduktionen fremgår det, at han havde flere alvorlige skader i hovedet efter at være blevet slået med vægte, en krydsnøgle og en stol. Han var desuden blevet stukket fem gange i ryggen.

At den 42-årige overhovedet har afgivet forklaring til både politiet og retten, er meget usædvanligt, sagde han selv. 

- Jeg har siddet inde nogle gange, og vi er alle sammen fra det samme miljø med stoffer og kriminalitet. Og vi udtaler os normalt aldrig, men jeg ved bare, at jeg ender med at få skylden, hvis jeg ikke siger noget, sagde den 42-årige i retten.

Næste retsmøde i sagen finder sted onsdag den 29. november. Her skal flere af de tiltalte afgive forklaring.


Seneste nyt

fra Nordjylland