Drabstiltalt stak af fra gerningssted: - Jeg ville ikke være med til det

De to tiltalte i en knivdrabssag i Frederikshavn skyder skylden på hinanden for drabet på en 49-årig i august 2017.

- Ikke noget med kniv.

Det er muligvis de sidste ord, en nu afdød 49-årig mand ytrede, inden han blev stukket ihjel i opgangen på Lindegårdsvej 45 i Frederikshavn om aftenen den 20. august sidste år.

Det fortæller en af de tiltalte i drabssagen, en 41-årig mand, torsdag eftermiddag i Retten i Hjørring. Den 41-årige er sammen med en 58-årig mand tiltalt for at stå bag drabet - en forbrydelse, de begge nægter sig skyldige i.

Men ifølge den 41-årige var det hans kammerat, den 58-årige mand, der havde kniven, der endte med at dræbe den 49-årige. Det er netop kommet frem under forklaringen i retssalen.

- Da han går forbi mig, føler jeg, at han er i gang med en overreaktion. Han siger, at han vil have penge for den dør, der er blevet ødelagt. Jeg ser en blå kniv i hans højre hånd, og han maser sig ligesom forbi mig, fortæller den 41-årige om det sidste opgør i nummer 45.

Slog under slagsmål i lejligheden

Forud var gået et slagsmål i den 58-årige tiltaltes lejlighed i nummer 47 den samme augustaften, hvor den nu afdøde 49-årige mand havde sparket døren ind. I lejligheden befandt sig både de to tiltalte og den 49-åriges kæreste, en 38-årig kvinde, som havde søgt tilflugt i lejligheden, fordi hun var bange for sin kæreste, som havde overfaldet hende.

- Jeg sad i sofaen, men jeg rejste mig og gik ud i gangen, da jeg hørte bumpet, og der ser jeg så den nu afdøde og min kammerat, som er helt trængt op i et hjørne. Og fordi vi er venner, forsøger jeg at skille dem ad. Men jeg kunne slet ikke trænge igennem, så jeg er nødt til at slå den 49-årige, forklarer den 41-årige tiltalte.

Han mener, det blev til cirka seks knytnæveslag, før de alle sammen trimlede om på gulvet. Herefter flygtede den 49-årige fra lejligheden.

Ophidset stemning

Den 41-årige tiltalte sidder uroligt i stolen med næsten dansende fødder, da han forklarer, at han så den 49-årige mand igen i opgangen i nummer 45 nogle minutter senere. Her var også den 58-årige kammerat til stede. Han stod på en af etagerne ovenover, mens den 49-årige var på vej ned ad trappen til kælderen.

Da den 58-årige kom ned ad trapperne igen, var der en ophidset stemning i opgangen, fortæller den 41-årige på anklagebænken. Og det blev bekræftet, siger han, da han så kniven i hånden på den 58-årige.

- Så beslutter jeg mig for at forlade opgangen. Jeg siger "stop nu, det kan ikke svare sig" til min kammerat, inden jeg går. Men jeg vil ikke tage med til det dér. Selv om jeg er påvirket af stoffer, kan jeg godt se, at det er for langt ude, forklarer den 41-årige, mens den 58-årige medtiltalte sidder sammensunken i sin stol og stirrer tomt ud i retssalen.

Derfor så han ikke, hvad der skete i kælderen, men forklarer, at den 58-årige selv fortalte, at han har ramt den 49-årige, da han kom tilbage til sin lejlighed nogle minutter senere. 

Ville ikke stikke sin kammerat

Den 41-årige tiltalte valgte at stikke af og gemme sig i en hule et ukendt sted i Frederikshavn. Derfor var han ikke til stede, da den 58-årige ringede til politiet og senere blev anholdt og sigtet for drabet. Først dagen efter, den 21. august 2017, blev den 41-årige anholdt foran et apotek.

Beboerne på Lindegårdsvej i Frederikshavn er rystet over drab i opgang. Indslaget er fra TV2 Nords tidligere dækning af sagen.

Han nægtede at udtale sig under grundlovsforhøret den 22. august, og først i oktober valgte han at afgive forklaring i sagen første gang. På det tidspunkt havde de tekniske beviser placeret ham på gerningsstedet den aften, og hans dna var blevet fundet på en af de to knive, politiet mener at have forbundet til drabet. Netop den blå kniv, den 41-årige forklarer at have set i hånden på sin medtiltalte, ser ud til at have været drabsvåbnet.

- Min forsvarer sagde, at jeg ville få otte til 12 års fængsel, hvis jeg ikke sagde noget, fordi jeg blev betragtet som medvirkende til drab. Derfor udtalte jeg mig senere, men ellers holder jeg fast i, at jeg ikke vil stikke nogen. Det gør man ikke det miljø, hvor jeg kommer. Men det er jo det, jeg gør nu, siger den 41-årige om sin version af hændelserne om aftenen den 20. august.

Retssagen fortsætter den 3. oktober, hvor blandt andet den 38-årige kvinde, der opholdt sig i lejligheden og flere andre vidner fra aftenen skal afgive forklaring. Først den 25. oktober skal nævningene afgøre skyldsspørgsmålet, og den 31. oktober afsiger retten så sin dom.


Seneste nyt

fra Nordjylland