Dum, dummere dummebøde

En advokat skræmmer folk med tusindvis af opkrævninger for ulovligt download af film. Advokaten bliver nu undersøgt for brud på god advokatskik.

Tusindvis af danskere downloader og deler ulovligt film på internettet til stor frustration for dem, der ejer rettighederne til filmene og dermed går glip af en indtægt. Filmdistributøren MisLabel fra Svenstrup går nu til kamp imod internettyveri af deres film. Dum dummere 2 er titlen på en Hollywoodfilm fra 2014. Den bliver ifølge selskabet Mislabel downloadet og delt ulovligt tusindvis af gange på internettet, selvom det er Mislabel der har alle rettighederne til filmen i Skandinavien.

- I min verden er det det sammen som at gå ned og stjæle en dvd i Føtex udover at det her er markant værre. For udover at stjæle dvden, så står du også ude på gaden og deler den ud til alle dem, der cykler forbi, siger Rene Sørensen, der er direktør i MisLabel.

MisLabel har rettighederne til omkring 1000 Hollywoodfilm i Skandinavien. Selskabet har betalt mere end 5 millioner kroner for rettighederne til Dum Dummere 2. I virksomheden med 11 ansatte føler de, at de bliver snydt for en indtjening hver gang filmen bliver downloadet ulovligt.

I min verden er det det sammen som at gå ned og stjæle en dvd i Føtex udover at det her er markant værre. For udover at stjæle dvden, så står du også ude på gaden og deler den ud til alle dem, der cykler forbi.

- Det gør at jeg ikke kan maksimere min indtjening og omsætning. Jeg kan ikke drive min forretning fremadrettet, hvis vi ikke får dæmmet op for den ulovlige download, siger Rene Sørensen

Derfor har MisLabel nu via et advokatfirma sendt tusindvis af breve ud til folk, som firmaet mener ulovligt har hentet filmen. Mislabel og deres advokat truer med en retssag hvis ikke folk betaler et forlig på 2200 kroner.

- Jeg føler vi har en god sag. Jeg føler vi har en sag der kan vindes, siger Rene Sørensen.

En af dem der har modtaget, det han kalder et trusselbrev, er Bruno Larsen fra Ulsted. Han nægter at han har downloadet en film ulovligt og han er rasende over brevet, som han mener er et udtryk for mafiametoder. Bruno Larsen er ikke vant til at modtage breve fra advokater, så han blev han skræmt, da der pludseligt lå et i postkassen.

- Jeg tænkte hvad er nu det for noget. Jeg kom godt nok til at svede lidt, siger Bruno Larsen.

Brevet er sendt af advokatfirmaet Opus Law på Frederiksberg. Advokaten hævder at kunne dokumentere at Brunos internetforbindelse, den såkaldte ip-adresse, ulovligt har downloadet og delt filmen Dum Dummere 2, som Svenstrup firmaet MisLabel ellers har rettighederne til. Advokaten truer med at stævne Bruno, hvis ikke han betaler 2200 kroner indenfor 12 dage.

- Jeg har ikke downloadet den film. Jeg kender den slet ikke. Jeg kan tjekke e-mail og e-boks, men ellers ved jeg ikke ret meget om computere, forklarer Bruno Larsen.

Advokatfirmaet Børge Nielsen i Aalborg har hjulpet to klienter, der har modtaget lignende breve fra Opus Law. Klienterne har ikke betalt kravet. Advokat Mikki Nielsen fra advokatfirmaet Børge Nielsen påpeger at en dom fra Østre Landsret i 2008 siger at en IP-adresse ikke nok til at fastlægge et ansvar for ulovligt download, for der kan være flere personer der har adgang til IP-adressen.

- Alene bedømt på de to sager som jeg har kendskab til, så synes jeg ikke der er en særlig god sag, fordi man ikke har kunne fremsende dokumentation for at mennesker, som man har beskyldt for at foretage den her download, at den foreligger, siger Mikki Nielsen.

Jeg har ikke downloadet den film. Jeg kender den slet ikke. Jeg kan tjekke e-mail og e-boks, men ellers ved jeg ikke ret meget om computere.

Forbrugerombudsmanden har modtaget 13 klager fra folk, der har fået brevene fra advokatfirmaet.

- Det forbrugerne fortæller er, at de ikke har downloadet den her film og at brevene får dem til at føle sig meget utrygge, fordi de føler at brevene er meget truende siger, Ulrika Calmar Folkmann-Schjerbeck, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Det er første gang Forbrugerombudsmanden modtager så mange klager over en advokat. Derfor er klagerne nu sendt videre til Advokatnævnet, der skal afgøre om Opus Law med de tusinder af breve har overtrådt god advokatskik.

- Hvad tænker du, om den advokat du bruger til det her lige nu bliver kigget efter i sømmende af Advokatnævnet for det arbejde han laver for dig? Vi er jo godt klar over, at det er lidt banebrydende det her. Vi er ude og skubbe til nogle grænser, men vi føler at vi ikke har andet alternativ. Vi er nødt til at gøre et eller andet for at dæmme op for den ulovlige download, siger Rene Sørensen, direktør i MisLabel.

Spørgsmålet er om brevet fra Opus Law er tomme trusler. Selvom advokaten Niels Dahl-Nielsen har sendt tusinder af breve ud, så har Opus Law og MisLabel endnu ikke sagsøgt nogen, som de ellers truer med i brevene.

- Vores advokatfirma er i gang og der vil blive stævnet i løbet af kort tid. Hvad er kort tid? Fire til seks uger vil jeg sige, siger Rene Sørensen.

Det kan være sønnen, konen eller folk ude på vejen, der har brugt Bruno Larsens åbne netværk til at downloade en film ulovligt. Bruno Larsen siger han ikke ved det og derfor har han skrevet til Opus Law at han ikke vil betale de 2200 kroner. Bruno tror sagen stopper her.

- Jeg tror sagen bliver droppet. Jeg tror ikke han (Niels Dahl-Nielsen, red.) har nogen beviser på at det er mig der har gjort det, siger Bruno Larsen.

Advokat Niels Dahl-Nielsen fra Opus Law vil kun svare på spørgsmål i en direkte udsendelse. Han er med klokken 19.30 i aften i Nordjylland Live, hvor han svarer på kritikken.

 

Forbrugerombudsmandens råd.

Hvis du bliver anklaget for at downloade film ulovligt på nettet, skal du ikke ignorere brevet, selv om du har din ryg fri. Forbrugerombudsmanden anbefaler at man skriver i en mail til advokaten, at man ikke kan anerkende kravet. Man kan eventuelt tage kontakt til en advokat.

- Hvis man for en regning for noget man ikke har købt, så skal man komme med en indsigelse, så afskærer det for at man kan ryge i RKI i sidste ende, siger Ulrika Calmar Folkmann-Schjerbeck, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland