Efter kviksølvfund: Region Nordjylland erkender fejl i Terndrup-sag

Efter fund af kviksølv på den gamle sygehusgrund i Terndrup erkender Region Nordjylland nu, at de har begået fejl i sagsbehandlingen.

Den gamle sygehusgrund i Terndrup er flere gange blevet erklæret forureningsfri, men 22. marts kom det frem, at nye jordprøver taget på grunden, afslører kviksølvforurening.

I 1-1,5 meters dybde har man fundet det giftige tungmetal i mængder, der overskrider grænseværdierne. Derfor vil Region Nordjylland nu igen tage jordprøver, der endeligt kan klarlægge omfanget af forureningen.

Der er før blevet taget jordprøver i flere omgange, og efter oprensning af den olieforurening, der skete, da man fjernede bygningerne fra grunden i 2014, erklærede man grunden ren. Det er den bare ikke, og det var kun fordi den 104 år gamle tidligere overlæge Aage Astrup kunne fortælle, at 1-2 liter kviksølv blev spildt i sygehusets laboratorium i 1960'erne, man nu har fundet den nye forurening.

- Det er jo lidt groteskt, at man har et ingeniørfirma til at holde kontrol, man har regionens egne folk til at holde kontrol, og så er det en 104 år gammel overlæge fra byen, der skal opklare det hele, siger Allan Busk (Den Sociale Fællesliste), der er viceborgmester i Rebild Kommune, der er miljømyndighed i forhold til den gamle sygehusgrund.

Region Nordjylland har, med regionsrådsformand Ulla Astman (Soc.dem.) i spidsen, indtil nu benægtet at man har handlet forkert i den efterhånden meget langstrakte og komplekse sag om sygehusgrunden.

Da TV2 Nord 20. september 2016 spurgte hende, om hun ville afvise, at Region Nordjylland kunne have begået fejl i sagen om sygehusgrunden lød svaret ordret:

- Jeg mener ikke, vi har begået fejl i den her sag.

Nu har piben dog fået en anden lyd, og Henrik Ringbæk Madsen (Soc.dem.), der er formand for Region Nordjyllands Miljøudvalg erkender nu, at der er sket fejl i sagsbehandlingen.

- Ideen var fra start af, at vi skulle af med grunden. Det skulle gøres ordentligt og redeligt, og det blev det bare ikke.

TV2 Nord fortalte første gange om den forurenede sygehusgrund i efteråret 2016 hvor Region Nordjylland solgte grunden med en olieforureningen til nedbrydningsfirmaet IF. Med salget slap Region Nordjylland samtidig af med en milliongæld til firmaet, men det er mere end usikkert om salget af grunden skete efter bogen, og Rebild Kommune har nu sat Statsforvaltningen i gang med at undersøge om udbudsreglerne blev overholdt, da grunden blev solgt.

quote Ideen var fra start af, at vi skulle af med grunden. Det skulle gøres ordentligt og redeligt, og det blev det bare ikke

Henrik Ringbæk Madsen, formand, Miljøudvalget, Region Nordjylland (Soc.dem.)

Som månederne er gået er sagen blevet en belastning og en torn i øjet for politikerne i Region Nordjylland.

- Den har da fyldt utrolig meget i regionens bevidsthed. Det har ærgret os og irriteret os hele vejen igennem, at vi ikke er blevet færdige og har fået lukket den sag, lyder det fra Henrik Ringbæk Madsen.

Dommen fra viceborgmester Allan Busk er da også klar:

- Det har slet ikke været godt nok, og de (Region Nordjylland red.) har slet ikke levet op til deres ansvar. Vi har brugt mange hundredetusinde kroner af skatteborgernes penge på at få taget prøver, og de har intet været værd, lyder den voldsomme kritik.

De nye jordprøver skal være grundlaget for en ny rapport om forureningen på sygehusgrunden. Den forventes færdig i slutningen af april og kan, håber politikerne, blive slutningen på den langstrakte sag.

- Der er en masse ting, der er gået galt i den her sag og nu forventer jeg, at det bliver bragt i orden, siger Henrik Ringbæk Madsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland