Elbusserne er klar til Aalborg

Aalborg er i to dage vært ved konferencen Trafikdage. Det sker på Aalborg Universitet, hvor 300 deltagere præsenterer forskningsresultater og alternativer til letbanen, der alligevel ikke kom til Aalborg.

Et af alternativerne til letbanen er elektriske busser. De blev i dag vist frem i forbindelse med arrangementet, hvor svenske Volvo og tyske Siemens deres fælles projekt frem - busser, der kan køre op til 20 kilometer og lades op på fem minutter ved hver endestation.

Busserne er den ægte vare – de virker og er klar til at komme ud på vejene, og i dag tog de gratis passagerer med, for at vise, hvad de elektriske busser egentlig kan.

- Busserne kan køre op til 20 kilometer på et fuldt batteri. Og ved hver endestation tager det cirka fem minutter at fylde godt 10 kilometer på. På den måde er bussen hele tiden klar og det tager ikke tid at lade. Samtidig er det også billigere, da vi bruger et langt mindre batteri, siger Jens Ommen, der er direktør for Volvo Busser Danmark.  

En gennemsnitlig busrute er omkring ni kilometer og derfor er batteriet lille og hurtigt at lade op. Den proces foregår ganske simpelt. Bussen parkerer ovenpå laderen og batteriet sænkes derefter ned fra bussens underside.

- Det er nemt og simpelt - og elbusserne har så mange fordele. De larmer ikke og fjerner derfor meget støj fra byerne. Samtidig udleder de ingen CO2 eller dieselpartikler. Og når vi i Danmark får en stor del af strømmen fra vind, er elbusserne en fantastisk løsning, siger Steen Nørby Nielsen, divisionsdirektør i Siemens Mobility.

Så længe strømmen i batterierne er grøn er bussen det også, og det er der el-busserne har sin force. Hvem ved – måske bliver busserne i Aalborg elektriske inden for den nærmeste fremtid.

- Teknologien er klar, og vi er klar. Så det eneste der mangler, er bare vilje fra politisk side, siger Steen Nørby Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland