Elever med psykiatriske diagnoser kæmper for studenterhuen

Flere unge får en psykiatrisk diagnose, og det kræver særlige uddannelsestilbud. Den erkendelse er man nået frem til på Mariagerfjord Gymnasium, hvor man har succes med en gymnasieklasse kun for unge med psykiatriske lidelser.

Diagnoser er ikke noget der fylder så meget i hverdagen for eleverne 2. vhf-klassen på Mariagerfjord Gymnasium. Men de har alle sammen en.

Lizette Rasmussens er social angst.

- Vi har det til fælles, at vi alle sammen døjer med noget. Det lyder måske spøjst, men det giver en god social forståelse af hinanden, siger Lizette Rasmussen.

Mariagerfjord Gymnasium har siden 2012 hvert år oprettet en hf-klasse for elever med ADHD, autisme og angst.

- Vi har kunne se, at der er et behov for unge med autisme-spektrum-forstyrrelser ud over Aspergers, som vi formår at give en studentereksamen. De ville ikke kunne gå i en normal hf-klasse, siger rektor på Mariagerfjord Gymnasium, Jette Engelbreth.

Klarer sig bedre end andre elever

Den særlige hf-linje adskiller sig fra andre gymnasieklasser ved, at der kun 12 elever i klassen. Før hver lektion får eleverne at vide, præcist hvad der skal ske de næste 45 minutter, for at de kan finde ro. Og så får de socialpædagogisk støtte til at strukturere hverdagen og lektielæsningen.

- Hvis der er nogen, der stammer rigtig meget, eller hvis der er nogen, der har brug for at sidde og stampe med fødderne for at finde ro, så er der plads til det, og det er der ikke i en almindelig klasse. Ikke altid i hvert fald, siger Lizette Rasmussen fra 2.vhf.

Eleverne i specialklassen bruger oftest et år mere end andre elever på at gennemføre hf. Men frafaldet er mindre end i skolens andre hf-klasser, og eleverne får markant højere karakterer end de andre hf-klasser. Halvdelen har scoret over karakteren 10 til afgangseksamen. Flere af de nu tidligere elever i specialklassen læser nu på universitetet.

- Det er jo flot, når man kigger på, at det faktisk er elever, der ellers ikke ville have fået en studentereksamen, fordi de har den diagnose, de har. Det er lidt overraskende, men en rigtig positiv overraskelse, siger rektor Jette Engelbrecht.

Fra lammende social angst til lærerdrømme

Tidligere tvivlede Lisette Rasmussen på, om hun kunne få en uddannelse. Forgæves forsøgte hun at gå i en almindelig gymnasieklasse og derefter en almindelig hf-klasse, men den sociale angst gjorde det umuligt for hende at klare det.

Nu tør hun drømme om at blive lærer, og pigen med social angst har mod på at være social.

- Jeg har fået det meget bedre med en god positiv udvikling og gode klassekammerater, som jeg nyder at være sammen med, siger Lizette Rasmussen.

Ud over Mariagerfjord Gymnasium er der ifølge Danske Gymnasier ti andre skoler, der har oprettet særlige gymnasieklasser for elever med Aspergers syndrom. 

Der bliver flere og flere børn og unge med en psykiatrisk diagnose. Det har de taget konsekvensen af på Mariagerfjord Gymnasium.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland