Farsø: 13-årig pige udvises – nu er afgørelsen endelig

13-årige Aphinya må ikke blive i Danmark hos sin mor. På mandag skal hun rejse tilbage til Thailand efter endnu et afslag på opholdstilladelse.

For 13-årige Aphinya Pechmuang er Danmark hendes hjem. Her bor hun med sin mor og stedfar, og her går hun i skole på Farsø Skole, hvor hun har lært dansk og fået mange venner.

Men fra næste uge slutter Aphinya Pechmuangs danske liv. På mandag skal hun rejse tilbage til Thailand. Udlændingenævnet og Udlændingestyrelsen har afvist ansøgningen om permanent opholdstilladelse i Danmark.

- Danmark siger nej, og det er bare kun nej, så jeg er helt nede igen. Det er som at starte fra nul, siger Aphinya Pechmuang. 

quote  Jeg er helt nede igen. Det er som at starte fra nul. 

- Aphinya Pechmuang

En af Aphinyas lærere har nu startet en underskriftsindsamling for at stoppe udvisningssagen.

- Jeg tror ikke, at der findes nogen, der arbejder med børn, der ikke vil være enig i, at det er fuldstændig forrykt. Jeg kender hende jo, og ved hvor fantastisk et menneske, hun er, siger Pernille Philipa Aakmann Toft, der er en af Aphinyas lærere.

Artiklen fortsætter under videoen.

Moderen til Aphinya har de seneste seks år boet i Nordjylland sammen med sin danske mand, mens den biologiske mormor har passet datteren hjemme i Thailand. I marts 2017 kom datteren, Aphinya Pechmuang, så til Danmark, hvor hun på kort tid lærte at kommunikere på dansk.

Familien håbede på permanent opholdstilladelse til Aphinya, men har nu to gange fået afslag på familiesammenføring med den begrundelse, at Aphinya ikke kan integreres i Danmark.

Ministeren er tilfreds med reglerne

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kunne i dag ikke stille op til interview om sagen, men skriver i en mail til TV2 Nord:

- Hvis man flytter til Danmark, og man har børn, så har vi ønsket at skabe en tilskyndelse i reglerne til, at man hurtigst muligt får hentet sit barn hertil, så der kan påbegyndes en integrationsproces, så barnet får de bedst mulige forudsætninger for at kunne klare sig i Danmark. Desto flere formative år barnet tilbringer i udlandet, desto sværere bliver det alt andet lige at sikre en vellykket integration. Det hensyn i udlændingereglerne bakker et meget bredt flertal af Folketingets partier op om. Jeg kan ikke se for mig, hvordan man skulle ændre disse regler uden at gå på kompromis med det hensyn, og derfor ønsker jeg at bevare reglerne, som de er. Jeg kan sagtens forstå, at familien gerne havde set et andet udfald af sagen, men jeg har tillid til, at der er foretaget en grundig sagsbehandling af både Udlændingestyrelsen og det uafhængige Udlændingenævn.

Aphinya Pechmuangs mor har haft fuld forældermyndighed over datteren, som ikke har kontakt med den biologiske far i Thailand. Heini Bøgelund Andersen er for hende en far.

- Jeg mener, at der skal være plads til dem der vil bidrage. Dem der vil Danmark, de skal da have lov. Men det skal vi åbenbart ikke, siger Heini Bøgelund Andersen. 

quote Jeg mener, at der skal være plads til dem der vil bidrage. Dem der vil Danmark, de skal da have lov. Men det skal vi åbenbart ikke..

- Heine Bøgelund Andersen

Heini Bøgelund Andersen og Aphinya Pechmuangs mor blev gift i 2012. Siden da har moderen boet i Danmark, mens Aphinya er blevet passet af den nu 74-årige mormor i Thailand - og netop fordi moderen rejste fra sin datter, vurderer Udlændingenævnet, at hun har vist intention om at lade sit barn blive i hjemlandet. Også efter at have genbehandlet sagen finder nævnet stadig, at der ikke er grundlag for, at datteren kan blive integreret.

Familien fra Farsø overvejer nu at flytte til Tyskland, hvor reglerne for familiesammenføring er mere lempelige.

Aphinya Pechmuang bor med sin mor og stedfar i Danmark. Men nu udvises den thailandske pige

Seneste nyt

fra Nordjylland