Fejlramte par må true deres penge ud af kommunerne

Det er ikke nok at få ret af Ankestyrelsen, hvis man skal have efterbetalt penge fra en kommune.

Flere par, som har klaget over, at de er blevet pålagt at forsørge hinanden, har måtte melde kommunen til Statsforvaltningen og ombudsmanden og kontakte lokalpolitikere, før de fik de penge, de havde ret til. Selvom de havde Ankestyrelsens ord for, at kommunerne havde lavet fejl, skriver Avisen.dk.

I Aalborg kom et par til at vente fire måneder fra de fik ret af Ankestyrelsen i november til pengene kom i marts. For kommunen mente, at Ankestyrelsens afgørelse var forkert og ville have den ændret.

Kirsten Ketscher er professor i socialret ved Københavns Universitet. Hun siger, at det normalt er yderst sjældent, at kommunerne ikke umiddelbart retter ind, når de bliver underkendt af Ankestyrelsen.

- Kommunerne skal slet ikke kontrollere noget. Sådan en sag skal bare ekspederes så hurtigt som praktisk muligt. Det bør ikke vare mere end nogle få uger, siger Kirsten Ketscher til Avisen.dk.

Sagerne er en udløber af rodet efter den nye lovgivning om gensidig forsørgelsespligt, der blev indført i sidste år. Den betød at kærestepar skulle forsørge hinanden ligesom gifte, hvis den ene kom på kontanthjælp. Men sagsbehandlingen har vist sig at være fyldt med fejl.

I Jammerbugt Kommune fik Lis Højriis først sin kontanthjælp efterbetalt, efter hun meldte kommunen til Statsforvaltningen.

Ankestyrelsen havde ellers givet hende medhold i at hendes sambo ikke skulle forsørge hende. Men Lis Højriis siger, at hun blot fik besked på, at Ankestyrelsens afgørelse lå hos kommunens jurister.

- Pengene kom lige to dage efter, at jeg fik brev om, at Statsforvaltningen nu havde talt med kommunen. Jeg sagde jo sagt fra starten, at den afgørelse var forkert. Men hvis ikke de ville høre, så måtte de føle, siger Lis Højriis til Avisen.dk.


Seneste nyt

fra Nordjylland