Udligningssag bliver til virkelighed: Fem nordjyske kommuner er helt klar til at sagsøge staten

Der er blevet raslet højlydt med sablen, men nu ser det ud til, den bliver trukket. Fem nordjyske kommuner har besluttet at gå hele vejen i retten for at få de udligningskroner, de er blevet snydt for, hjem igen.

Økonomiudvalgene i Hjørring, Jammerbugt, Brønderslev, Mariagerfjord og Rebild kommuner har i løbet af de sidste par dage besluttet at tilslutte sig det planlagte sagsanlæg mod staten, der skal sikre kommunerne erstatning for den udligning de fejlagtigt ikke fik i årene 2017 og 2018.

I Jammerbugt Kommune var det et enigt Økonomiudvalg, der onsdag stemte for at gå videre med sagsanlægget. Kommunen var sammen med Lemvig Kommune med til i første omgang at gøre folketingets politikere opmærksomme på at den kommunale udligning var skæv. Det var i 2014, men det er først fra og med 2019, der er rettet op på regnefejlen, som hang sammen med hvordan udlændinges uddannelsesniveau blev gjort op.

- Der er ikke blevet rettet op på det, selvom vi har gjort opmærksomme på det i flere år. Og så er vores holdning, at man må gribe til det ultimative værktøj og lægge sag an, fortæller borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V).

Fem nordjyske kommuner er med - en står over

20 kommuner har indtil for et par uger siden stået sammen om at undersøge mulighederne for at sagsøge staten og økonomiudvalgene rundt omkring har i denne og i de kommende uger sagen på dagsordenen. Her har kommunerne skullet beslutte, om de vil være med hele vejen i retten.

I Nordjylland har seks af de syv kommuner, der har været med til at undersøge sagen haft den oppe og vende i Økonomiudvalgene - kun Frederikshavn Kommune venter til februar med at diskutere punktet. Og kun Thisted Kommunes Økonomiudvalg har besluttet ikke at tilslutte sig sagsanlægget. Kommunalbestyrelsen skal dog endeligt godkende den indstilling den 29. januar, så udvalgets indstilling kan ende med at få den nedadvendte tommelfinger fra resten af de folkevalgte.

Håber retssag kan undgås

Jammerbugts borgmester Mogens Gade (V) håber og tror, de mange kommuner kan vinde sagen, men han håber i ligeså høj grad på, at Folketingets politikere vil besinde sig og kompensere de udlignings-snydte kommuner inden det kommer så vidt.

- Staten har ændret proceduren for udligningsberegningen fra 2019 og fremad og når man gør det, erkender man i mine øjne også, at man har begået fejl før i tiden og dem må man jo pådrage sig ansvaret for, lyder det fra Mogens Gade.

- Det her er ikke noget man gør for sjov, og det er en meget alvorlig sag at sagsøge staten. Så jeg håber da at folketingspolitikerne vil opføre sig så storsindede, at de kommer os i møde inden det ender med en retssag.

Juridisk notat anbefaler søgsmål

10. januar offentliggjorde de 20 kommuner - anført af Hjørring Kommune - at et juridisk notat fra Advokatfirma HjulmandKaptajn vurderede at sagen var egnet til at blive prøvet ved retten. Notatet var et rygstød til kommunerne, der trods stort gåpåmod, fra flere sider havde fået at vide, at et søgsmål ville være formålsløst og spild af penge.

Men nu ser det altså ud til at sagen ender i retten - hvis altså ikke folketingspolitikerne besinder sig inden da.


Seneste nyt

fra Nordjylland