Find havebøgerne frem - forberedelserne til havesæsonen begynder nu

Selv om jorden stadig er frossen og dækket af sne er det allerede nu, du skal begynde at tænke i forberedelser til din have,

Selv om forår, lunt solskin og fuglefløjt måske virker meget langt væk lige her i midten af en iskold februar, så er det alligevel nu, du skal gøre dig de første tanker om din have.

Sådan lød i hvert fald rådet fra Janne Tornvig Bak, haveentusiast og vært på programmet "Jannes Have" på TV2 Nord, i livsstilsprogrammet Nordliv mandag aften. 

- Man skal ikke lade sig begrænse af, at det stadig er vinter, og jorden er frosthård er udenfor. Noget af det, der er vejr til lige nu, er faktisk at sidde indendøre og lave havearbejde. Det er i hvert fald noget meget behageligt havearbejde. Man sætter sig simpelthen i en lænestol og finder nogle havebøger og måske nogle frøkataloger frem, researcher måske lidt på nogle frø på Internettet og planlægger sin køkkenhave, sagde Janne Tornvig Bak.

Det vil give et bedre overblik over de indkøb, man skal gøre, når tiden kommer:

- Det er bedre at strukturere forberedelserne lidt nu i stedet for at overgive sig til spontaniteten, når frøene kommer frem i butikkerne. Find ud hvad du har plads til, og hvad du egentlig gerne vil have i din have. For der findes jo mange planter og frø, som man måske ikke lige umiddelbart kender, lød det fra haveentusiasten.

Begynd med kartofler og chili

Udover planlægningen er der også nogle ting, man kan sysle med indendøre for at gøre sin køkkenhave og sit drivhus klar til sæsonen.

- I forhold til køkkenhaven kan man allerede nu tage stilling til, om man vil have kartofler, købe læggekartofler og sætte dem til at forspire. Det er en dod idé at sætte dem i æggebakker - alle øjne på kartofler bliver til spirer, hvis man lader dem stå. Stil dem lyst og køligt, så er de klar til at komme i haven om et par måneder, sagde Janne Tornvig Bak.

Og har man planer om at sætte nye planter i sit drivhus, er det en god idé at starte allerede nu, hvis noget af det nye er chili: 

- Det er et perfekt tidspunkt nu for chili. Det er noget af det, der spirer langsomt og skal have god tid. Sæt dem i vindueskarmen, for det er en varmekrævende plante, forklarede hun og kom med et par helt konkrete råd til at så frø:

For det første skal man altid så i næringsfattig så- og priklemuld. For meget gødning i jord til frø kan skade dem. Og for det andet skal man altid vande sine spirende frø fra bunden og ikke toppen af potten.

- Bliver der for meget fugt i jordoverfladen, kan de små planter tage skade. Så det er en god idé at stille de små krukker eller beholdere, du har sået i, i en stor bakke og vande dem fra bunden, sagde Janne Tornvig Bak.


Seneste nyt

fra Nordjylland