Flaskehals: Kørekort til 17-årige kan skabe kø hos køreskoler

Fra 1. januar skal der cirka dobbelt så mange elever igennem hos køreskoler, køreteknisk anlæg og politiet, når de 17-årige må begynde at køre bil.

Køen er begyndt så småt allerede. Hos de køretekniske anlæg i Nordjylland melder man om fuld bookning i både januar og februar. Og snart vil køen også opstå hos køreskolerne og hos politiet, der skal afvikle køreprøver.

Årsagen? Den skal findes i den forsøgsordning, der træder i kraft 1. januar 2017 og gør det muligt for at tage kørekort op til sin 17-års-fødselsdag. Forbeholdet er dog, at de det første år kun må køre med en erfaren bilist over 18 år på passagersædet. Først når de selv fylder 18, må de køre bil alene.

Men at de 17-årige nu også skal have plads i undervisningslokalerne og i skolevognene lægger pres på hele systemet. Det  fortæller Jan Warrer Olesen, nordjysk repræsentant i hovedbestyrelsen i Dansk Kørelærer-Union.

- Det er jo en hel ekstra årgang, vi skal have igennem systemet, og det betyder, at kørelærerne kommer til at køre i overdrive. Alene i Aalborg er det cirka 4000 ekstra køreelever om året, siger Jan Warrer Olesen.

For hele Nordjylland ligger tallet i omegnen af 10.000 ekstra elever, vurderer han. Og kombineret med det faktum, at der i øjeblikket bliver uddannet væsentligt færre kørelærere end tidligere, vil det komme til at give flaskehalsproblemer.

- Hvor der plejede at blive uddannet 200-300 kørelærere på landsplan om året, er vi nede på under 100. Så der er en netto nedgang i antallet af kørelærere, som skyldes, at det er blevet sværere overhovedet at komme ind på uddannelsen som kørelærer, siger Jan Warrer Olesen.

Det får ham til at frygte, at "brodne kar", som han betegner det, vil dukke op og lokke flere af de unge ind til tvivlsom undervisning og dermed også risiko for at dumpe sin køreprøve, når der bliver tryk på efterspørgselen af kørelærere.

- Så jeg kan kun opfordre til at være kritisk i sin tilgang, når man skal finde en køreskole. Hvis man kender til en god køreskole, som måske har lidt ventetid, synes jeg, man skal tage ventetiden med frem for at slække på sine kvalitative krav og måske ende det forkerte sted, siger Jan Warrer Olesen.

Han opfordrer også til, at man skriver sig op og får styr på alle dokumenter i god tid - for én ting er kø hos køreskolerne, noget andet er kø hos politiet.

- Indtil videre har Nordjyllands Politi været gode til at få afviklet deres køreprøver i et godt tempo, men jeg er spændt på at se, hvordan det bliver med de nye regler i 2017. Om de kan følge med, lyder det fra Jan Warrer Olesen.


Seneste nyt

fra Nordjylland