Flere mister livet i trafikken

Antallet af dræbte i trafikken i år 2013 er steget i forhold til året før. Indsatsen skal skærpes fremadrettet.

Når 2014 begynder, kan vi se tilbage på et år, hvor omkring 185 personer mistede livet i trafikken.

Det er en stigning i forhold til 2012, hvor 167 mistede livet i trafikken. Det viser en foreløbig opgørelse, som Vejdirektoratet, Trafikstyrelsen, Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik står bag.

- Det er ærgerligt, at der er en stigning. Det skal ses i lyset af, at antallet i 2012 var historisk lavt.

- Men vi skal stadig have fokus på, at mange mennesker dør i trafikken, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, til Ritzau.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at 24 procent af de dræbte i 2013 omkom i eneulykker. 22 procent omkom i frontal-ulykker, hvor to biler kører direkte ind i hinanden.

Fælles for både frontal-ulykkerne og eneulykkerne er, at de oftest skyldes uopmærksomhed, for høj fart eller alkohol.

Landevejene er et af de steder, hvor der fortsat er udfordringer. To ud af tre trafikdræbte mister livet på landevejene.

- Det er vigtigt at se på, om man som trafikant i hverdagen er opmærksom nok og sørger for at holde fingrene fra mobiltelefonen, overholde fartgrænser og stadig have fokus på ikke at køre med sprit i blodet, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Politiet vil fortsat i 2014 have særlig fokus på kontrol af for høj hastighed, spiritus- og narkokørsel, bilisternes opmærksomhed og brugen af sele, fordi der her er flere liv, der kan reddes.

Tidligere i år kom Færdselssikkerhedskommissionen med sin handlingsplan "Hver ulykke er én for meget". I den er målet, at der i 2020 maksimalt må omkomme 120 i trafikken om året.

- Vi tror på, at det er realistisk. Men det kræver virkelig en indsats, både fra bilfabrikanternes side, at der er gode veje at køre på, og at vi i trafikken opfører os, som man bør gøre, siger Mogens Kjærgaard Møller.


Seneste nyt

fra Nordjylland