Fodersensation i Aars

Aars er kommet på det internationale landkort. For her har en landmand stor succes med nye kost principper til sine malkekøer.

Det er en helt ny form for foder til køer, der er blevet populær også uden for Danmarks grænser. Fodersensation giver bedre dyrevelfærd, og så er der også god økonomi i den nye kost-trend.

Det er landmand Per Warming fra Aars, som gennem de seneste 20 måneder har fodret sine malkekøer den nye særlige foder.

- Vi kan mærke på køerne og se på dem, at de er sundere end de var før, og det sjoveste ved det er, at de også producerer mere mælk med den samme mængde foder, siger Per Warming.

Det specielle ved foderet er måden, det er behandlet på. Behandlingen består af græs, majs, soja, raps, ludkorn og vand.

- Det er der ikke noget bemærkelsesværdigt ved, når man er ko, men det særlige er blandt andet, at blandingen er skåret meget finere end sædvanligt, og blandingen er trykket sammen på en måde, så næringsindholdet er det samme, uanset hvornår køerne æder. Og det er vigtigt for koens sundhed, at det er den samme næring, koen får hver dag, fortæller projektleder Niels Bastian Kristensen fra Videnscenter for Landbrug, som står bag fodersensationen.

Projektlederen tror på, at der er stort forretningsmæssigt potentiale i det nye foder.

- Vi tror på, at vi står med en utrolig stort potentiale for at skabe noget stort og værdi langt uden for Danmarks grænser, siger Niels Bastian Kristensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland