Fødevareordførere om listeria-fusk: Kan få konsekvenser for dansk eksport

Danske virksomheders ry er på spil, når Hirtshals-virksomhed forfalsker listeriarapporter og eksporterer inficeret laks til udlandet, mener nordjyske folketingspolitikere.

Hirtshals-virksomheden Jelex Seafood har forfalsket listeriaanalyser og solgt laks inficeret med bakterien til en kunde i Spanien. Det kan ’Operation X’ afsløre torsdag.

I programmet ’Fiskefabrikkens Hemmelighed’ bliver det desuden afsløret, hvordan Fødevarestyrelsens rejsehold ikke har haft held med at finde dokumentation for, at Jelex Seafood har sendt de falske listeria-analyser – på trods af flere anmeldelser om fusk fra en medarbejder på virksomheden.

Først da ’Operation X’ dykker ned i sagen, finder Fødevarestyrelsen seks forfalskede listeria-analyser, som virksomheden i Hirtshals har sendt til kunder i en periode på tre måneder i år.

quote Det er uansvarligt, når man som virksomhed risikerer at lave et benspænd for hele den danske fødevareeksport.

Simon Kollerup, fødevareordfører, Socialdemokratiet

Sagen om de falske analyser og Fødevarestyrelsens ageren i sagen får nu nordjyske fødevareordførere til at reagere. Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, vil tage sagen op i forbindelse med forhandlingerne af et nyt fødevareforlig.

- Socialdemokratiet kommer til at kræve, at vi får en kontrol, der er tilstrækkelig, og ikke først bliver tilstrækkelig, når Operation X har været på spil, siger Simon Kollerup.

Han er rystet over, at en nordjysk virksomhed kan finde på at forfalske listeria-rapporter.

- Det er utrolig chokerende at høre – både som forbruger og som politiker. Det er uansvarligt, når man som virksomhed risikerer at lave et benspænd for hele den danske fødevareeksport, fordi man eksporterer noget, der egentlig er en løgn, siger Simon Kollerup.

Han vil i næste uge afkræve et svar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på, hvordan det kan ske, at Fødevarestyrelsens rejsehold ikke opdager fusk med rapporter i forbindelse med kontrolbesøg.

Kan få konsekvenser for andre virksomheder

Også Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, er utilfreds med Fødevarestyrelsen, som i første omgang ikke opdagede, at der var blevet snydt – og i stedet konkluderede, at alt var OK ved Jelex Seafood.

- Listeria er jo meget alvorligt at fuske med, for det kan man altså dø af. Så det er en alvorlig sag. De burde have reageret med det samme. Det er jo ikke for sjov, når en medarbejder melder sin egen virksomhed, siger hun.

quote Listeria er jo meget alvorligt at fuske med, for det kan man altså dø af.

Lise Bech, fødevareordfører, Dansk Folkeparti

Hun foreslår blandt andet, at laboratorierapporter skal sendes direkte fra laboratoriet og ikke først til virksomhederne. På den måde har en virksomhed ikke mulighed for at ændre i rapporternes konklusioner. Hun lufter også muligheden for at vandmærke rapporterne.

Lise Bech frygter, at sagen om Jelex Seafood kan få konsekvenser for andre virksomheder, der eksporterer til udlandet.

- Det er utrolig trist, at de kan finde på det. Det er at sætte vores gode ry og rygte på spil, siger hun.

Direktør og ejer af Jelex Seafood, Jens Elsnab, afviser at udtale sig i sagen til TV 2. Han forklarer dog på en skjult optagelse, at han ikke er bekymret for listeria, fordi kunderne ifølge ham varmebehandler den laks, han sælger til dem.

Her i landet har den nordjyske virksomhed blandt andet solgt laks til Molslinjen, fastfood-restauranten Sunset Boulevard og til en række cafeer, sandwichbarer og andre virksomheder. Fisken er blandt andet blevet brugt i sandwiches og salater. 

’Fiskefabrikkens Hemmelighed’ bliver sendt torsdag klokken 20 på TV 2.

Hirtshals-virksomheden Jelex Seafood er blevet afsløret i at forfalske analyserapporter om den frygtede listeria-bakterie. En praksis, som har udløst en politianmeldelse fra Fødevarestyrelsen - ligesom virksomhedens metoder møder massiv kritik fra nordjyske fødevareordførere.

Seneste nyt

fra Nordjylland