Folk uden job må ikke få lejligheder

De næste tre år kan folk på overførselsindkomst ikke få lov til at leje en bolig i Grønneparken i Aalborg Øst. Aalborg Kommune har godkendt Alabu Boligs kontroversielle politik.

Er du førtidspensionist eller kontanthjælpsmodtager, så kan du ikke få en lejlighed her. Sådan lyder den kontroversielle besked fra Alabu Boligs afdeling Grønneparken i Aalborg Øst. Forskelsbehandlingen, der kaldes kombineret udlejning, blev indført i april 2014, da Grønneparken var på ghettolisten. Blandt nye lejere skal mindst en i husstanden have et fast arbejde. Nu har By- og landskabsudvalget i Aalborg Kommune godkendt, at politikken fortsætter i tre år mere, selvom afdelingen ikke længere er på ghettolisten.

- Jeg er glad for, at vi får lov til at fortsætte med kombineret udlejning, ellers er jeg sikker på, at vi kom på ghettolisten igen næste gang. Det var kun med nød og næppe, vi røg sidste gang, siger Laila Thomsen, der er formand for Alabu Bolig.

En af dem, der har nydt godt af forskelsbehandlinger, er Taus Larsen. For halvandet år siden fik han en lejlighed på Sebbersundvej i Grønneparken. Det fik han, fordi han har et fast arbejde som svejser. Det er en positiv særbehandling, som han slet ikke synes er i orden.

- Jeg synes ikke, man skal diskriminere nogen. Man skal bedømme folk på deres opførsel, og så er den ikke længere. Det er lidt uretfærdigt for dem, der gerne vil have en lejlighed, der har hårdt brug for det, siger Taus Larsen.

Grønneparken, der består af Sebbersundvej, Aggersundbej og Feggesundvej i Aalborg Øst, har i flere år været på regeringens ghettoliste. De er netop røget af, men er i overhængende fare for at komme på igen, fordi der er mange lejere på overførselsindkomst i afdelingen. Derfor har By- og Landskabsudvalget netop godkendt Alubu Bolig, der kan forsætte deres forskelsbehandling i tre år mere i håbet om, at Grønneparken kan blive af ghettolisten.

quote Jeg synes ikke, man skal diskriminere nogen. Man skal bedømme folk på deres opførsel, og så er den ikke længere.

Taus Larsen, beboer, Grønneparken

- I starten, da vi var på ghettolisten, da bekymrede vores beboere sig ikke om det, for de er glade for at bo her, men så begyndte vi at høre, at nogen af vores beboere skulle forsvare, at de boede i en ghetto, og det er folk kede af. Det er mig inderligt imod (at frasortere lejere red.), men det er for at beskytte de beboere, vi har i forvejen, siger Laila Thomsen.

SF's Jens Toft-Nielsen var den eneste, der stemte imod at forlænge forskelsbehandlingen i By- og landskabsudvalget.

- Der er ikke nogen, der har fortalt mig,  at der er seriøse problemer derude, så jeg synes, det er en unødvendig sortering i folk, siger Jens Toft-Nielsen.

Jan Madsen er førtidspensionist, og han har boet på Sebbersundvej siden 1990erne. Han er en af dem, der ikke ville kunne få en lejlighed i Grønneparken, hvis han søgte i dag, og det mener han ikke er rimeligt.

- Det er meget firkantet, når man siger, at det her er social boligbyggeri. Det er ikke ret socialt den måde, det kører på nu, siger Jan Madsen.

Ved siden af Grønneparken er Himmerland Boligforening i gang med en omfattende renovering, der betyder, at deres boliger bliver 30 procent dyrere. Alabu Bolig, der stadig har billigere lejligheder i Grønneparken, frygter, at de ville overtage de økonomisk svageste lejere Himmerland Boligforening, hvis ikke de fik lov til at holde dem udenfor.

- Vi får en gruppe, der får svært ved at finde en bolig. Der er ingen tvivl om, at mange af dem, de vil så søge herover, fordi huslejen bliver så høj ved renoveringer. Skubber I boligforeninger, så ikke de her mennesker rundt i mellem jer? Jo, det kan man godt sige, erkender Laila Thomsen.

Taus Larsen er glad for at bo i Grønneparken, og han er ligeglad med, om regeringen kalder det en ghetto eller ej. Han håber, at forskelsbehandlingen snart holder op.

- Jeg synes, det skal være lige for alle, siger Taus Larsen.

TV2 Nord har haft rådmand Hans Henrik Henriksen (S) i studiet for at kommentere på situationen i Grønneparken. Ifølge ham skal boligområdet ikke ende som Ghetto igen.

- Efter den socialdemokratiske overbevisning har jeg det ikke godt med det. Men vi har jo egentlig lyttet til boligforeningen og de problemstillinger, som de liner op for os i forhold til. At de får en uheldig beboersammensætning, det er jo egentlig indgangen til det, siger Hans Henrik Henriksen (S).

Se hele interviewet med Hans Henrik Henriksen her:

 

Seneste nyt

fra Nordjylland