Folkeskolen får kamp til stregen

Skolelandskabet har ændret sig markant efter kommunalreformen trådte i kraft for ti år siden. Særligt ét sted har folkeskolen fået kamp til stregen – nemlig på Nord Mors.

Naturfriskolen på Nord Mors åbnede i 2015, som en protest af kommunens lukning af den lokale folkeskole i Sejerslev.

- Det er vigtigt for os at have en skole herude. Det er vigtigt for hele byen – både bageren, købmanden og sammenholdet, siger Kirsten Ringgaard, der er skoleleder på Naturfriskolen.

Derfor tog en støtteforening med 150 medlemmer sagen i egen hånd, købte den gamle folkeskole for en kvart million kroner, og så var friskolen med i alt 34 elever og fem lærere en realitet.

- Vi ser klart os selv, som et alternativ til folkeskolen, siger Kirsten Ringgaard.

Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), er modsat sin forgænger venlig stemt over for ildsjælene og deres initiativ.

- Hvis der er en friskole, så er der et samlingspunkt. Det skaber en energi, så jeg er glad for de friskoler, vi har, og jeg synes, det er et dejligt supplement til vores folkeskole, siger borgmesteren.

Måske er det nærmere foleskolerne, der er et supplement til friskolerne. Siden 2007 har Morsø Kommune lukket fire folkeskoler, så der nu er fire tilbage. Til sammenligning er der syv fri- og privatskoler, som har mere end hvert tredje af øens skolebørn.

- Det er vores ansvar at drive en god folkeskole på Mors, og det gør vi også, siger Borgmester Hans Ejner Bertelsen (V).

Der er omkring 20 kilometer fra Naturfriskolen til den nærmeste folkeskole. Derfor mener borgerne i Sejerslev ikke, at de folkeskoletilbud, der er i kommunen, er nok. 


Seneste nyt

fra Nordjylland