Frederikke fik ny nyre – og kunne endelig blive mor

32-årige Frederikke Lyngshede fra Frederikshavn fik en ny nyre på Skejby Sygehus i 2014. I dag er hun fri af dialysebehandling og har kunnet opfylde sin drøm om at blive mor – noget, som før transplantationen var umuligt.

På stuegulvet i parcelhuset i Frederikshavn leger Frederikke Lyngshede med sin ni måneder gamle søn. Noget, som indtil 2014 var et nærmest umuligt scenarie. Da hun var 21 år, fik hun nemlig konstateret nedsat nyrefunktion.

- Det at være 21 år og få at vide, at man ikke kan blive mor, ramte mig meget hårdt, fortæller hun.

I starten blev hendes sygdom holdt nede med medicin. Men i maj 2012 fik hun den nedslående besked fra lægen, at situationen havde ændret sig.

- Han sagde, at jeg skulle have en ny nyre inden Sankt Hans. Så det var et lyn fra en klar himmel, der ramte mig der, husker Frederikke Lyngshede.

Efter beskeden fra lægen fulgte mange måneders ventetid, hvor hun konstant måtte holde øje med telefonen – i håbet om en positiv besked fra sygehuset. Men en nat i sommeren 2014 ringede telefonen: Frederikke Lyngshede kunne få en ny nyre.

- Det var en vild situation at stå i. Jeg var nede på sygehuset kl. 6 om morgenen, men blev først transplanteret kl. 17 om eftermiddagen. Så det var en meget lang dag, fortæller hun.

Dermed blev Frederikke Lyngshede en af de 400 danskere, der hvert år gennemgår en organtransplantation. Og generelt ligger Nordjylland højt, når det kommer til organdonation. På Aalborg Universitetshospital blev der i 2016 foretaget et rekordstort antal donationer – 14 i alt. Det lyder måske ikke af meget, men i forhold til regionens størrelse, er det 50 procent over landsgennemsnittet.

For Frederikke Lyngshede har nyretransplantationen betydet langt højere livskvalitet. Hun går ikke længere i dialyse og kunne for ni måneder siden opfylde en livslang drøm: Hun blev mor til en søn.

- Så nu skal jeg bare nyde livet så godt jeg kan! Og så skal jeg formentlig have en ny nyre på et tidspunkt.


Seneste nyt

fra Nordjylland