Frederikshavn klar til at udfordre lovgivningen

Frederikshavn Kommune vil udfordre lovgivningen for at forhindre, at demente borgere forlader deres bolig.

Politikerne i Frederikshavn Kommune har fået nok. Problemet med demente, der forlader hjemmet og ikke kan finde hjem må høre op, mener de. 

- Vi har diskuteret det alt for længe. Nu må det stoppe. Vi skal sætte effektivt ind. Inden sommer skal der være en handleplan klar. Den udfordrer formentlig lovgivningen, men så må vi skrive til ministeren og spørge hende om lov i en overgangsperiode, indtil hun får ændret loven, siger Jørgen Tousgaard (S), formand for Socialudvalget i Frederikshavn Kommune til Kanal Frederikshavn. 

Han har allerede talt med socialminister Karen Ellemann (V), og ifølge Jørgen Tousgaard har hun forståelse for ønskerne i Frederikshavn Kommune.

- Tiden er inde til konkret handling. Vi har på landsplan diskuteret dette emne i flere år, uden at der er sket noget. Det handler om at sikre, at vores demente borgere ikke hopper i havnen, render nøgne rundt i gågaden eller i det hele taget bare stikker af, pointerer Jørgen Tousgaard.

Han kalder det omsorgspligt og ikke magtanvendelse, hvis kommunen på alle måder forsøger at minimere antallet af demente, som stikker af. Det kan ske ved at bruge ny teknologi, eksempelvis armbånd med GPS og alarm med hyletone på døren.

- Som det er nu, forhindrer lovgivningen os i at anvende den nye teknologi. Det skal vi have lavet om, for det er uværdigt og ulykkeligt for den enkelte borger, og politiet bruger alt for mange ressourcer på at lede efter demente borgere, som stikker af, mener Jørgen Tousgaard.

Han er klar over, at det er umuligt helt at undgå, at demente borgere stikker af. 

- Men et enigt Socialudvalg forlanger, at tallet skal minimeres, fastslår formanden.

Hvert år mister omkring 15 demente livet ved at gå fra hjemmet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland