Frederikshavn når klimamål otte år før tid

I 2007 skrev Frederikshavn Kommune under på, at de ville sænke CO2-udledningen med tre procent om året frem til 2025. Allerede nu er de nået i mål.

Da Frederikshavn Kommune for elleve år siden forpligtigede sig til at sænke CO2-udledningen med 3 procent om året frem mod 2025, var kommunen den første i landet, der indgik sådan en aftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Aftalen indebærer, at Frederikshavn Kommune maksimalt må udlede 8.115 ton CO2 i 2025. Men allerede i 2017 nåede klimakommunen målet med en CO2-udledning på 7.902 ton.

- Vi er stolte af det flotte resultat – og glæder os over den del, der er afledt af vores energiindsatser igennem mange år, siger Bo Niebuhr, der er afdelingsleder i Ejendomscenteret i Frederikshavn Kommune.

Mange nye tiltag - og arbejdet fortsætter

Kommunen har målrettet arbejdet på at blive mere grøn. Blandt andet er et stort gartneri, hvor palmerne fra Palmestranden overvintrer, blevet tilsluttet fjernvarmenettet. Gartneriet var en af kommunens helt store varmesyndere med et forbrug, der svarer til forbruget i 20-30 parcelhuse – og med den nye løsning er forbruget faldet med knap 20 procent.

- Vi har igennem alle årene arbejdet konsekvent med at energioptimere skoler, institutioner og andre kommunale bygninger, opsat solcelleanlæg, investeret i både el- og biogasbiler – og så arbejder vi strategisk med at tilpasse kommunens bygninger til de behov, der er i lokalsamfundet, siger Bo Niebuhr.

quote - Selvom vi nu er nået en milepæl som klimakommune, fortsætter vi selvfølgelig arbejdet.

Bo Niebuhr, afdelingsleder i Ejendomscenteret i Frederikshavn Kommune

I 2017 rev kommunen flere slidte og tomme bygninger ned, og det betyder, at der er blevet 5500 færre kommunale kvadratmeter.

- Når vi samler flere på færre kvadratmeter, og samtidig vedligeholder og investerer i de bygninger, der er brug for, sparer vi både dyr tomgangsdrift og sænker energiforbruget, siger Bo Niebuhr.

Frederikshavn Kommune har et mål om, at hele kommunen skal forsynes med 100 procent vedvarende energi inden udgangen af 2030.

- Selvom vi nu er nået en milepæl som klimakommune, fortsætter vi selvfølgelig arbejdet, så vi kommer tættere på at indfri den overordnerede ambition, siger Bo Niebhuhr.

Frederikshavn Kommune har et mål om at være omstillet til 100 procent vedvarende energi i 2030, og det er en mission, som bliver fulgt med spænding i andre dele af verden.

Seneste nyt

fra Nordjylland