Frisk luft og have: Unge i tyverne stormer mod kolonihaverne

De unge i tyverne bor typisk i små lejligheder, og derfor er flere af dem begyndt at søge mod kolonihaverne for at finde haveplads.

Når man er ung og studerende, er det svært at finde pengene til et hus med have. De unge bosætter sig i små lejligheder, og flere af dem savner friskluft og haveplads. 

Det har fået de 20-årige til i stigende grad at søge mod kolonihaveforeningerne, hvor de billigt kan købe sig til en have og masser af plads.

En af dem, der har taget skridtet, er 22-årige Chris Stubberup fra Aalborg. I april købte han en kolonihave sammen med sin kæreste hos Haveforeningen Åblink i Nørresundby.

- Det er helt nyt, men det er også meget fedt. Vi har rimelig store planer med den, og der er meget at gå i gang med. Men jeg er sikker på, at den nok skal blive pæn, siger Chris Stubberup.

Dyrke egne grøntsager

Idéen er at bruge haven til at dyrke deres egne grøntsager og invitere vennerne forbi til grill og hygge, når haven engang er sat i stand. 

- Vi bor i en lejlighed i Aalborg, og der er ikke rigtig plads til, at man kan sætte sig privat i en have. Derfor tænkte vi, at vi kunne købe en kolonihave i stedet, siger Chris Stubberup.

Chris Stubberup og hans kærester er langt fra de eneste unge, der pludselig har fået øjnene op for kolonihavelivet.  Haveforeningen Åblink har i 2018 allerede solgt 12 kolonihavehuse til par i tyverne.

- Jeg synes, det er pragtfuldt. Vi kan ikke undvære dem. Det giver liv og glæde på en anden måde end vi ældre, der er herude. Vi skal bruge dem, for lige pludselig er der ikke at afsætte haverne til, siger formand i Haveforeningen Åblink, Inger Rasmussen.

Unge stormer til kolonihaverne

Det billede gør sig gældende i resten af Aalborg. Hos Haveforeningen Voerbjerglund, HF Draget og Haveselskabet Engen kan man også mærke en pludselig interesse fra de 20-årige.

- De vil gerne ud og nyde friheden. De fleste unge mennesker bor i en lille lejlighed. I en kolonihave er der frihed, fuglesang, fløjt, sol, sommer og regn, siger Inger Rasmussen.

Tror du overhovedet, de kan finde ud af at følge jeres regler for havepasning?

- Ja bestemt, de går meget op i dem. De satser i hvert fald ikke på at overtræde dem. Det går fantastisk godt med at have dem her, siger Inger Rasmussen.

Chris Stubberup og hans kæreste er gået i gang med at bygge en terrasse og vil på et tidspunkt også bygge et hus i haven.

Hvad tænker dine venner om, at du i en alder af 22 har købt en kolonihave?

- De er faktisk ret meget med på den, mine venner. De ser det som et sted, hvor de kan komme og drikke bajere sammen med os. Og det tænkte jeg også på i starten, men der er noget, der skal klares, inden man kan drikke bajere, siger Chris Stubberup.

Chris Stubberup og hans kæreste købte grunden for 9.000 kroner, og kolonihaven er 400 kvadratmeter i alt. 


Seneste nyt

fra Nordjylland