Frugtavlerne klarer sig fornuftig gennem tørken

Sommerens tørke har været hård for afgrøderne på de nordjyske marker, hvor udbyttet er væsentlig mindre end normalt. Frugttræerne har til gengæld ikke lidt i samme grad under den manglende regn.

Frugtavler Marianne Elgaard Olesen er i gang med at plukke æbler i frugtplantagen ved Støvring. Frugterne er i år blevet plukkeklar flere uger tidligere end normalt.

- Vi har travlt med at plukke lige nu, siger Marianne Elgaard Olesen fra Anhøj Frugtplantage.

Det var varmt i slutningen af foråret, da frugttræerne blev bestøvet. Det har betydet, at der er masser af frugter på træerne i år, men den tørre sommer har gjort, at æblerne ikke har vokset sig så store. Alt i alt giver det et frugtår på det jævne.

- For vores vedkommende bliver det middel, så det er jo heller ikke dårligt, siger Marianne Elgaard Olesen.

For landbruget har den ekstreme tørke resulteret i et markant lavere udbytte på markerne, og i det lys er Marianne Elgaard Olesen tilfreds med sin frugthøst.

- Os frugtavlere er ikke så hårdt ramt som dem, der har med korn og alle de andre afgrøder til dyr at gøre, så vi skal nok ikke pibe, siger Marianne Elgaard Olesen.

Kvaliteten er god

Ifølge Søren Olesen, der er formand for Brancheudvalget for Frugt og Grønt, kan der være store geografiske variationer i, hvor stor frugthøsten bliver. Kvaliteten ser til gengæld ud til at være god alle steder.

- Den store mængde sol har været med til at give en masse sødme og sukker i frugterne, så der er helt sikkert en god og velsmagende høst undervejs, men der vil komme til at mangle kilo, siger Søren Olesen, formand for Brancheudvalget for Frugt og Grønt.

- Nu håber vi på, at vi får noget mere vand, så vinter- og efterårssorterne får noget mere størrelse, siger Marianne Elgaard Olesen.

Sidste år betød den våde sommer, at 2017 var et rigtig dårligt blommeår. Det er lige modsat i år, hvor der er masser af velsmagende blommer på træerne. Nogle af dem mangler at modne endnu, og derfor har Marianne Elgaard Olesen en bøn til vejrguderne.

- Vi kunne godt bruge 18-20 graders varme og lidt vand i ny og næ, men helst ingen haglbyger, siger frugtavleren. 


Seneste nyt

fra Nordjylland