Frygt for sjusk med nordjyske patientdata

Region Nordjylland er den eneste, der ikke fører statistik over ulovlige opslag i patientjournaler. Politiker frygter lemfældig omgang med data.

Som patient på de nordjyske sygehuse skal man kunne være sikker på, at der ikke er nogen, der kigger i ens journal. Ifølge Jyllandsposten er der på landsplan dokumenteret masser af sjusk med journaler og uretmæssig adgang til at kigge i dem.

Region Nordjylland er ifølge opgørelsen det eneste sted i landet, hvor der ikke føres statistik over de ulovlige opslag. Det ryster Per Larsen, konservativt regionsrådsmedlem i region Nordjylland.

- Jeg frygter selvfølgelig, at vi også har et problem her i Nordjylland, og når vi end ikke registrerer det, så synes jeg, at det hele sejler. Følsomme oplysninger om for eksempel abort eller psykiske sygdomme skal ikke rundt til alle mulige uvedkommende, som ikke har ret til elller behov for at vide noget om det. Der har været journalister, der har søgt på de ting. Vi kender alle sammen historien om Se & Hør, og forsikringsselskaber kan også have interesse i sygdomsoplysninger.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner vil ikke blande sig i, hvordan den nordjyske region rent teknisk registrerer opslag i patientjournaler.   

- Men det er vigtigt at man hele vejen rundt har styr på, at man kan se, hvem der har været inde og kigge og at man en gang imellem tjekker, at det kun er de rigtige, der er inde, siger Bent Hansen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den nordjyske regionsrådsformand, Ulla Astman. Hun henviser til regionens it-chef, Claus Kofoed.

- Vi tjekker hele tiden, om der er en mistanke og hvorfor der er foretaget et opslag. Vi kunne sådan set godt offentliggøre statistikker over uretmæssige opslag, hvis det kunne forbedre vores sikkerhed. Jeg tror ikke, at vi har mange uretmæssige brugere, men nu går vi i hvert fald procedurerne grundigt igennem, når der er kommet sådan en sag, siger Claus Kofoed, it-chef i Region Nordjylland.

Sagen bliver foreløbig taget op mandag i regionens forretningsudvalg af Per Larsen.

- Det er katastrofalt, at der er sådan en lemfældighed rundt omkring. Jeg vil i hvert sikre mig, at det ikke sker i Nordjylland, siger Per Larsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland